МАЙСТЕР-КЛАС З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ В РАМКАХ КОНФЕРЕНЦІЇ AYMSCONF 2017 НА КАФЕДРІ ХІРУРГІЇ №4

31.10.2017

27 жовтня в рамках конференції молодих науковців Annual Young Medical Scientists’ Conference 2017 на базі Кафедри хірургії №4 (завідувач кафедри –професор В.Г. Мішалов) було проведено майстер-клас від СНГ військово-польової хірургії (науковий керівник – доцент Б.М. Коваль, староста гуртка – П.А. Данченко), присвячений тактичній медицині. Висока актуальність даного майстер-класу та зацікавленість студентів вищих медичних навчальних закладів вразила організаторів, адже майстер-клас відвідало понад 20 осіб, серед яких були студенти молодших і старших курсів, інтерни-хірурги, викладачі кафедр не лише НМУ імені. О.О. Богомольця, а і інших ВМНЗ (зокрема, представники Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Дніпропетровської медичної академії, Одеського національного медичного університету). Варто відзначити, що захід зацікавив і іноземних студентів НМУ, для яких був організований переклад лекцій та практичної частина на англійську мову організаторами майстер-класу.

Програма включала теоретичну частину, під час якої було розглянуто питяння надання медичної допомоги у військових умовах, рівні організації військової медичної допомоги, принципи евакуації та транспортування постраждалих до лікувальних закладів IV, V рівня.  Приємно зазначити, що тема викликала неабияку жваву дискусію серед студентів та молодих вчених, що дозволило всім присутнім на майстер-класі винести для себе щось корисне і цікаве. Практична частина програми включала відпрацювання навичок огляду пораненого на етапі допомоги у т.з. «жовтій зоні», накладання джгутів на етапі само- і взаємодопомоги, постановки внутрішньовенних катетерів та виконання ін’єкцій, а також опанування техніки серцево-легеневої реанімації і декомпресії грудної клітки при напруженому пневмотораксі на манекенах.

Проводячи подібні майстер-класи, вкотре можна впевнитися у їх необхідності та переконатися у загальній зацікавленості студенства даною проблематикою. До того ж, впровадження англомовних лекцій дало можливість розширити цільову аудиторію та залучити до співпраці іноземних колег.

Колектив СНГ військово-польової хірургії висловлює свою подяку організаторам Annual Young Medical Scientists’ Conference 2017 та СНТ ім. А.О. Киселя (голова СНТ – Софія Ніколаєнко) за можливість проведення майстер-класу в рамках Конференції та кафедрі хірургії №4 на чолі з професором В.Г. Мішаловим за допомогу в організації і проведенні заходу на базі кафедри.

 

Кафедра хірургії №4