МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ №3: ЗДОРОВІ ДІТИ – ЗДОРОВА НАЦІЯ!

25.08.2016

Здорові діти – здорова нація.

Педіатрія – одна з найважливіших галузей медицини, адже саме ця спеціальність ставить за мету збереження та відновлення стану здоров’я дитини, даючи змогу їй максимально реалізувати свій вроджений потенціал життя. Педіатрія – це не просто спеціальність, це поклик душі, окрема філософія і підхід, це суміжність неймовірної кількістю наук.

Медичний факультет №3 сягає корінням у далекий 1930 рік, коли в Київському медичному інституті було засновано факультет охорони материнства та дитинства. З 1934 року факультет перейменовано в педіатричний. В листопаді 2015 року ми відзначали своє 85 річчя. За час свого існування факультет має неймовірні досягнення, про що свідчить кількість та потужність як клінічних кафедр, так і професорсько-викладацького складу, а саме: десять клінічних кафедр та дві теоретичні кафедри факультету розташовані в 35-ти лікувально-профілактичних закладах Головного управління охорони здоров’я міста Києва.

Професорсько-викладацький склад налічує 172 викладачі.
Серед викладачів факультету:
– 36 професорів,
– 55 доцентів,
– 81 асистент,
(з них 37 докторів і 111 кандидатів медичних наук).

На факультеті працюють:
– 2 академіки НАМН України,
– 3 академіки АНВО України,
– 1 академік Української АН,
– 7 Заслужених лікарів України,
– 6 Заслужених діячів науки і техніки України
– 6 Лауреатів Державних премій України.

Академік Віталій Майданник – президент Федерації педіатрів країн СНД, віце-президент Асоціації педіатрів України; академік Петро Фомін – член Правління та Президії Українського товариства хірургів, Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності “Хірургія”; член-кореспондент НАМН України; Олександр Волосовець – голова Комісії МОЗ України з оцінки якості освіти, заступник Голови Координаційної ради з післядипломної освіти Міністерства охорони здоров’я України; член-кореспондент НАМН України; Юрій Чайковський – президент Наукового товариства АГЕТ України (анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів); професор Лизогуб В.Г. – директор «Науково-експертного центру лікарських засобів створених на основі нанотехнологій НАН України»; професор Петренко В.І. очолює Асоціацію фтизіатрів, пульмонологів і торакальних хірургів м. Києва; професор Глумчер Ф.С. – президент Асоціації анестезіологів України; професор Гичка С.Г. – президент Асоціації патологів України; професор Левицький А.Ф. – член президії правління Української Асоціації травматологів і ортопедів; професор Крамарьов С.О. – член президії Асоціації інфекціоністів України, Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності дитячі інфекційні хвороби; професор Лисенюк В.П. – Почесний член Всеукраїнської Асоціації фізіотерапевтів і курортологів; доцент Діброва В.А. – Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності “Патологічна анатомія”.

На факультеті навчається більше 1000 студентів, а всього з часу заснування підготовлено більш як 15000 лікарів.

Випускники медичного факультету №3 після завершення навчання працюють дитячими:
– хірургами,
– анестезіологами-реаніматологами,
– онкологами,
– урологами,
– ортопедами,
– травматологами,
– кардіохірургами,
– офтальмологами,
– імунологами,
– фтизіатрами,
– кардіологами,
– ендокринологами,
– гастроентерологами,
– інфекціоністами,
– неонатологами та ін.

За час навчання на Медичному факультеті №3 студенти проявляють себе як науковці, волонтери і активісти, яким не байдужий розвиток факультету та структури медицини України загалом. Ми переймаємо і ділимось знаннями зі своїми закордонними та вітчизняними колегами.

– “MOSA Conference” в м. Маастрихт;
– Дванадцятий міжнародній медичний конгресс у м.Варшава;
– Молодіжний форум з питань профілактики вживання психоактивних речовин і пропаганди здорового способу життя в м. Відень;
– Конференція “Медичні та соціальні науки” на базі Ризького університету імені Паула Страдиня;
– XIII Міжнародна наукова конференція студентів та молодих вчених “Актуальні питання сучасної медицини” в Харківському національному університет імені В.Н. Каразіна;
– ХIV щорічній міжнародної науково-практичної конференції “Uzhhorod Medical Students Conference” в Ужгороді;
– ІІІ міжнародний медико-фармацевтичний конгрес студентів та молодих учених «Пріоритети та перспективи молодіжної науки» в Буковинському державному медичному університеті.

Це лише невеликий перелік конференцій та конгресів, у яких студенти нашого факультету брали участь та відзначилися найкращими доповідями.

Поєднання неймовірного запалу до навчання і креативних ідей студентів медичного факультету №3 дають їм можливість збагачувати університет новими фарбами, проводячи Наукові пікніки, Благодійні бали НМУ, Благодійні аукціони побачень. Студенти займаються волонтерською допомогою дитячим будинкам, інтернатам, організаціям, які опікуються дітьми-інвалідами, дітьми із особливими потребами, асоціацією хоспісної та паліативної допомоги дітям, чиї батьки учасники зони АТО та ін.

Дорога педіатра – це постійна відповідальність і навчання все життя. Відповідальність за найголовніше в нашому житті. За майбутнє. За дітей. Лікар-педіатр, неважливо, скільки років тому він закінчив університет 1, 5, 10, 20 чи 50 – це «студент все своє життя». Тому, що він кожного дня спілкується із дітьми, їх батьками, родичами, він повинен знати найсучасніщі методи діагностики, лікування, останні новинки.

Бути лікарем-педіатром, це надзвичайна відповідальність. Адже, що може бути краще за посмішку здорової дитини? Саме на лікарів-педіатрів покладена відповідальність за майбутнє суспільства, за здоров`я цілої нації.

Медичний факультет №3