МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ №4: ФАКУЛЬТЕТ З ВЕЛИКОЮ ДУШЕЮ

09.09.2016

Найкращі дні, години, хвилини і секунди… Найвірніші друзі і товариші… Найцінніші знання і практичні навички майбутньої професії… І все це – студентське життя! Креативність, інтелігентність і доброта – риси, якими характеризуються студенти 4-го медичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця.

Почнемо з історії, адже історична пам’ять – міцне підґрунтя для багатьох поколінь. Вона завжди залишається і першоджерелом інформації, і прекрасним стимулом подальшого розвитку.

Днем народження (створення) факультету вважається 14 травня 1930 року, коли в газеті Київського медичного інституту «Червоний медик» було надруковано повідомлення про набір студентів на перший курс «санітарно-гігієнічного факультету». Розвиток медичної науки та реорганізації системи підготовки вітчизняних лікарів обумовлювали зміни назв нашого факультету. У 1990 році факультет було перейменовано на «медико-профілактичний», а з 1994 р. – «медичний факультет №4».

Першим деканом факультету у 1930 році було призначено доцента Познанського Семена Семановича. За 85-річну історію існування факультету змінилося 20 деканів. З 2014 року факультет очолює доктор медичних наук, професор Пельо Ігор Михайлович.

Сьогодні на медичному факультеті №4 здійснюється підготовка лікарів за освітніми програмами «Лікувальна справа» та «Медико-профілактична справа».

До складу факультету входить 12 кафедр, на яких працює 5 академіків, 5 заслужених діячів науки і техніки України, 5 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки. Науковим діячам факультету присвоєно 12 премій НАМНУ, І.М. Блохіної, Ярослава Мудрого, президії НАН України в галузі фізики.

На кафедрах факультету викладали відомі вчені: Медвідь Л.І., Габович Р.Д., Марзєєв О.М., Грандо О.Л., Бараннік Г.Т., Гончарук Є.Т., Моргунов І.М., Трахтенберг І.М. та багато інших.

Сьогодні на кафедрах медичного факультету №4 діляться своєю майстерністю відомі вчені: академік НАН та НАМН України В.П. Широбоков, член-кореспондент НАМНУ В.Г. Бардов, член-кореспондент НАПНУ В.І. Березінь, член-кореспондент НАПНУ О.В. Чалий, член-кореспондент НАМНУ О.П. Яворовський, проф. С.Т. Омельчук, проф. О.П. Гнатко, проф. О.Ю. Іоффе, проф. А.І. Курченко, проф. І.П. Колеснікова, проф. С.І. Гаркавий, проф. Т.С. Грузєва, проф. В.Є. Кондратюк.
Серед діячів науки є члени міжнародних товариств:
– проф. Никула Т.Д. – акад. Нью – Йоркської АН, член Європейської ниркової асоціації та Європейської асоціації діалізу та трансплантації;
– проф. Чалий О.В. – акад. Нью- Йоркської АН, член Європейського фізичного товариства , проф. Міжнародного наукового фонду Сороса з освітньої програми;
– проф. Цехмістер Я.В.- член Американського та Канадського фізичних товариств;
– доцент Ступак Ф.Я.- член Правління Міжнародної конфедерації істориків медицини, член Петровської академії наук і мистецтв.

Важливу роль в житті факультету відіграє студентське самоврядування. Інтереси студентства медичного факультету №4 представляє голова студентської ради Петросян А.А., голова оздоровчої комісії Профкому факультету Денисюк В.М. ,старости курсів і академічних груп.

Студенти медичного факультету №4 беруть участь у всеукраїнських олімпіадах та наукових конференціях. Кращим студентам факультету за високі досягнення у навчанні, громадській та науковій роботі призначені іменні стипендії Президента України, Кабінету Міністрів, ім. М.М. Амосова , ім. Л.В. Громашевського, Вченої Ради НМУ.

Наші студенти завзяті та працьовиті, приймають активну участь у культурному житті університету. Серед досягнень 2016-го року – перемога студента 5-го курсу Климова Євгена в «Містер НМУ»; 1-ше командне місце в «Medyk sport fest», призові місця в спортивних змаганнях з футболу, волейболу, гирьового спорту.

Студентство нашого факультету є волонтерами в дитячому онкологічному відділенні КМКОЦ Матюшок Ольги Федорівни та на Всеукраїнскому фестивалі роботехніки. Активно проявляють себе у волонтерській діяльності не лише студенти, а й працівники деканату медичного факультету № 4. В 2016-му році заступник декана, ас. кафедри мікробіології, вірусології та імунології Н.О. Осипчук отримала подяку від профкому НМУ за вагомий внесок в організації Другого благодійного балу НМУ.

Бажаємо всім студентам міцного здоров’я та плідної, наполегливої праці! Хай ваш високий професіоналізм, доброта, чуйність, відданість найгуманнішій у світі професії лікаря вселяє надію та впевненість у світле майбутнє, дарує заслужену шану й авторитет!

Деканат медичного факультету №4