МРІЮ СТАТИ ЛІКАРЕМ: ІСТОРІЇ ПЕРШОКУРСНИКІВ-КРИМЧАН

05.09.2016

Те, що Національний медичний університет імені О.О. Богомольця єднає студентів з усієї України в одну велику родину яскраво засвідчила цьогорічна Вступна кампанія.

В університеті навчатимуться вступники з усіх областей країни, в тому числі 10 з Кримського півострова. Цього року першокурсниками стали студенти з українським, російським та кримсько-татарським корінням. Студенти люблять і вважають своєю країною Україну. Відтак роблять все, аби жити та вчитися в своїй державі.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця широко відкриває двері тим, хто був змушений залишити свої домівки через тимчасову анексію. А кримчани з радістю обирають столичний медуніверситет та вірять, що Крим – це Україна.

IMG_2646Історією свого вступу до НМУ ділиться студент-першокурсник Рефат Зекер’яєв. Хлопець народився в м. Сімферополь та ще з дитинства хотів стати лікарем. Рефат навчатиметься на 1 курсі медичного факультету №3. Хороші результати ЗНО дали можливість вступу за державним замовленням. З репетиторами займався українською мовою, біологією та хімією і отримав високі бали ЗНО, яке проходив вже в Києві. На ЗНО зареєструвався майже в останні дні березня, паралельно закінчивши Українську міжнародну школу (онлайн-навчання). В червні зареєструвався на додаткову повторну сесію, яку успішно склав та отримав атестат для подання документів в НМУ.
Студента з Криму забезпечили гуртожитком за пільгами, як дитину з багатодітної родини (в сім’ї четверо дітей). Рефат у великій родині стане першим лікарем.

Про своє знайомство з столицею України та про історію вступу в НМУ розповідає із захопленням: «Мене приємно вразила відкритість та щирість декана факультету та співробітників університету – всі готові допомогти та підказати. Дуже сподобався університет, його навчальні корпуси, студентське містечко, а також Київ з його зеленими парками. До речі, це вперше я залишив рідний мені Сімферополь. Сподіваюсь, Київ стане мені другим домом: я вже побував на Майдані Незалежності, вул. Хрещатик, Європейській площі, побачив Арку Дружби народів і ця велич вражає. В Київ я переїхав з двоюрідним братом, який навчатиметься в КНУ імені Тараса Шевченка. До мого переїзду сім’я віднеслася спокійно, мабуть, звикла, адже я 5 років навчався в Кримській гімназії-інтернаті для обдарованих дітей і додому приїжджав лише раз в тиждень», – розповідає першокурсник.

Рефат грає у футбол та любить навчатися. Медицину обрав, бо відчуває, що це його покликання. Хоче стати анестезіологом або ж хірургом. Родина Рефата була депортована, лише в 1991 році дідусь з бабусею повернулися в Україну. Студент-першокурсник свято береже свої традиції – в родинному колі святкують головне свято мусульман Ураза-байран та строго дотримуються передсвяткового посту – Рамадану. «Всі свята, як правило, святкуються протягом трьох днів – усі рідні приїжджають до найстарших у родині. Серед нашим маленьких сімейних традицій – разом обідати, всі члени родини повинні бути за одним столом, лише тоді дозволяється вживати їжу. Традиційною їжею ми вважаємо манти та чебуреки. Серед наших обрядів – звертання до батьків лише на «Ви», щоранкове вітання з дідусем», – розповідає Рефат.

При вступі до університету пріоритетною обрав педіатрію та лікувальну справу. Знає англійську, турецьку, татарську мову, 9 років вивчав українську. Вірить, що в НМУ відкривається багато шансів, серед яких і стажування закордоном, тому Рефат наполегливо вчитиметься, щоб втілити усі мрії в життя.

IMG_3545Цьогорічним першокурсником НМУ став ще один кримчанин Олег Літвінцев: «Я народився і жив в м.Севастополь в українській сім’ї. Виріс я з бабусею, яка родом із Полтави. А працювала вона головним гастроентерологом у Севастополі, тому вирішив стати також лікарем, тим самим наслідуючи бабусин приклад.

Я навчався в одній із найстаріших шкіл Севастополя, якій виповнилося 230 років. В шкільні часи захоплювався біологією та хімією. А також вільно володію англійською мовою і займав перше місце на Олімпіаді серед учнів.

Із Севастополя до Києва я переїхав в 2015 році і 11 клас закінчував в одній із київських шкіл. Склавши успішно ЗНО поступив на лікувальну справу НМУ імені О.О.Богомольця і сьогодні я першокурсник медичного факультету №1.

Прес-центр