НА КАФЕДРІ ХІРУРГІЇ №1 ВІДКРИЛИ ОНОВЛЕНИЙ БЮСТ ВОЛОДИМИРА КАРАВАЄВА

24.10.2016

«Народ, умеющий чтить пам’ять своих великих предков – имеет право спокойно смотреть в будущее»
М. Скліфосовський

24 жовтня 2016 року в Київській міській клінічній лікарні №18, що є клінічною базою кафедри хірургії №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося урочисте відкриття оновленого бюсту одного з організаторів медичного факультету Університету Святого Володимира, першого його декана, основоположника низки важливих галузей медицини — вітчизняної офтальмології, отоларингології, проктології, нейрохірургії, ортопедії та травматології Володимира Опанасовича Караваєва.

Почесне право відкриття бюсту було надано ректору НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспонденту НАМН України, професору Катерині Амосовій та академіку НАН та НАМН України, завідувачу кафедри хірургії №3, професору Петру Фоміну.

Історія зі встановлення погруддя розпочалася тоді, коли у 1890 році на Вченій раді, присвяченій 50-річчю професорської діяльності Володимира Караваєва, було вирішено встановити бюст. В 1891 році професор Володимир Караваєв помер. А його бюст було замовлено в Санкт-Перербурзі і встановлено 1893 року. Це був бронзовий пам’ятник вагою близько 90 кг. У лікарні №18 бюст простояв 110 років, а в 1996 році посеред дня його було викрадено.

З 1996 року на цьому ж місці був встановлений гіпсовий бюст, який і простояв до цього часу. 8 липня 2016 року медична спільнота відсвяткувала 205-ти річчя з дня народження відомого хірурга. Сьогодні завдяки адміністрації університету та хірургічній спільноті вдалося відновити бюст, який став зразком художньої скульптури майстра.

У своєму вітальному слові ректор НМУ, професор Катерина Амосова наголосила на важливості події. «Сьогоднішній захід свідчення того, як наша медична спільнота ставиться до своїх вчителів, це доказ того наскільки важливо толерувати у суспільство свої цінності та своє коріння, з якого бере початок українська хірургічна, акушерська, гінекологічна і офтальмологічна галузі медицини». Катерина Амосова також подякувала ініціаторам відновлення бюсту – завідувачу кафедри хірургії №1, професору Леоніду Білянському та хірургічній спільноті НМУ.

Володимир Караваєв більше 50-ти років прожив на вулиці Шулявській (згодом Караваєвській), а з 1930-х – вул. Льва Толстого. Університетська спільнота НМУ вже надіслала відповідне звернення до КМДА щодо повернення колишньої назви вулиці, та присвоєння їй імені видатного хірурга, офтальмолога Володимира Караваєва.

Про людину непересічного таланту та надзвичайних здібностей розповіла завідувач кафедри офтальмології, Заслужений лікар України, професор Оксана Вітовська. «Сьогодні на відкритті бюсту зібралися представники всіх хірургічних напрямків і кожен може сказати, що вклоняється саме Володимиру Караваєву за розвиток хірургії. Окремо ми вдячні тому, що саме Володимир Караваєв був ініціатором створення в 1869 році кафедри офтальмології на медичному факультеті при Університеті Святого Володимира. Він був віртуозним офтальмохірургом, розробив доступ до хірургії катаракти, який і сьогодні використовується в офтальмохірургії. Він був одним із перших, хто розробив нові підходи до хірургії косоокості. Його здібності були визнані світом коли його запросили в Крим прооперувати катаракту у Князя Галіцина, він консультував імператрицю Олександру Федорівну і діагностував на той момент не маючи таких засобів, які маємо сьогодні ми. Володимир Караваєв першим запропонував виділити офтальмохірургію в окремий хірургічний напрямок».

«Володимир Караваєв був дійсним таємним радником та удостоєний звання Почесного громадянина м. Києва, – розповів завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, директор Музею медицини, професор Вадим Шипулін. – Таке звання носили лише два громадяина – Володимир Караваєв та Михайло Юзефович (голова комісії щодо збудування пам’ятника Богдану Хмельницькому в Києві у 1888). Про легендарну постать Володимира Караваєва слава ширилась не лише в Україні, а й у світі. Він зцілював бідних людей, повертаючи їм зір, віртуозно оперував і лівою, і правою рукою, був лікарем широкої душі та героєм лікування –здійснив понад 16 тисяч офтальмологічних, нейрохірургічних операцій».

Володимир Караваєв – талановитий клініцист, видатний вчений-новатор, педагог, він займає чільне місце у плеяді видатних діячів медицини, засновників вітчизняної хірургії, а берегти пам’ять про його внесок та розповідати наступним поколінням про його досягнення – обов’язок кожного медика.

Прес-центр

ЛЕОНІД БІЛЯНСЬКИЙ: “ВОЛОДИМИР КАРАВАЄВ”