НАЦІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ПИТАНЬ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

21.05.2018

16-17 травня 2018 року в Києві проходила науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні проблеми лікування і профілактики туберкульозу». Організаторами заходу виступили Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я МОЗ України спільно з Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця та партнерством «Зупинимо туберкульоз. Україна» за підтримки USAID, Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

У центрі уваги конференції було реформування протитуберкульозної служби в Україні, включно із змінами фінансування системи протитуберкульозної допомоги, стратегією розвитку лабораторної мережі, запровадженням інноваційних протитуберкульозних препаратів та нових методів діагностики. Крім того, до обговорення представлені проблеми забезпечення доступу до лікування внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців, складні питання діагностики, зокрема виявлення позалегеневих форм туберкульозу і туберкульозу у дітей.

Участь у конференції взяли провідні фахівці в сфері фтизіатрії та пульмонології України та США, Швеції, Швейцарії, Молдови, Румунії, представники громадських та міжнародних організацій, що працюють над проблемами подолання туберкульозу. Конференцію відвідали в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, голова Національної служби здоров’я Олег Петренко, народний депутат України Олексій Кириченко. Лейтмотивом конференції стала назва доповіді завідувача кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ професора Василя Петренка: «Поширення мультирезистентного туберкульозу в Україні – індикатор необхідності змін». Дійсно, альтернативи кардинальному реформуванню протитуберкульозної допомоги немає. Існуюча система довела свою неефективність: Україна є світовим лідером з поширення найбільш несприятливої, мультирезистентної форми туберкульозу, причому генотипи, що циркулюють в Україні, є найбільш агресивними. Із великою зацікавленістю учасники зустріли доповіді науковців із США, давніх партнерів НМУ: Роберта Хорсбурга і Хелен Дженкінс (Бостонський університет) і Наташи Рибак (університет Брауна). Паралельно з конференцією пройшла нарада завідувачів кафедр фтизіатрії, учасники обговорили шляхи реорганізації підготовки спеціалістів з туберкульозу.

Кафедра фтизіатрії та пульмонології