НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЗАВЖДИ ДІЯВ У ПОВНІЙ ВІДПОВІДНОСТІ ДО НОРМ ЗАКОНУ, – АМОСОВА

09.02.2018

Про це ректор НМУ повідомила після ефіру в програмі “Київ LIVE” на ТРК “Київ”, коментуючи інформацію, яка останніми днями з’явилася в ЗМІ навколо ситуації із зовнішнім тестуванням.

Інформація, яку розповсюдили деякі засоби масової інформації у викривленому вигляді, та звинуватили мене особисто в тому, що мої дії призвели до зриву державних іспитів не відповідає дійсності.

“Для того, щоб уникнути можливих інсинуацій, на тему іспитів “КРОК-1. Стоматологія”, які складатимуть студенти НМУ, хочу зазначити, що Національний медичний університет України завжди діяв в правовому полі у повній відповідності до законодавства України, та сумлінно дотримується фінансової дисципліни”, –  повідомила ректор НМУ.

Суть питання полягає в тому, що як і передбачено законодавством України, та згідно з установчими документами Національного медичного університету наприкінці грудня минулого року, у встановлений законом термін, до МОЗ України нами було подано кошторис на 2018 рік. Це основний фінансовий документ, за яким живе будь який державний навчальний заклад і до його складання ми ставимось дуже прискіпливо.  Його було затверджено 24 січня – два тижні тому, а 29 січня він був зареєстрований в Держказначействі. Ще до того, як кошторис був затверджений, а саме 18 січня, ми отримали лист від ДО “Центр оцінювання”, в якому нас поінформували про вартість кожного виду іспитів “Крок”, а також надані  форма договору про закупівлю послуг за державні кошти і цінова пропозиція в розмірі 1,39 млн грн. Лист був підписаний керівником ДО “Центр тестування” та завірений мокрою печаткою. Проте ми не могли жодним чином, в законний спосіб замовити їх послуги, адже кошторис на той момент ще не було затверджено, а цінова пропозиція складала майже 1,4 млн грн.

“Закупівлі на таку суму згідно з чинним законодавством, мають проходити обов’язкову процедуру тендеру за участю кількох учасників.”, – підкреслила  К.Амосова .Згідно законодавства України Національний медичний університет зобов’язаний оголошувати тендер при закупівлях на суму, що перевищує 200 тисяч гривень” .Тому ми діяли виключно в рамах правового поля,” – додала вона .

Ректор також додала, що  26 січня, як тільки МОЗ погодив  НМУ кошторис, було  оголошено  відповідний тендер на закупівлю необхідних для НМУ послуг з ліцензійного тестування.

“Тендер на основі відкритих торгів було оголошено з врахуванням роз’яснень, отриманих НМУ в листі Державною аудиторською службою України від 27.07.2017 № 31-14/1113 та відповідно до положень ст. 12 ЗУ “Про публічні закупівлі”, –  повідомила Амосова.

“Про оголошення відкритого тендеру було повідомлено ДО “Цент тестування” відповідним листом від 25 січня, щойно нам стало відомо про затвердження кошторису. В листі чітко зазначили, що процедура розкриття тендерних пропозицій відбудеться 14 лютого” Однак з 25 січня до 4 лютого пропозицій від ДО “Центр тестування” щодо участі в тендері не надходило. 5 лютого ми отримали лист від ДО “Центр тестування” з пропозицією скасувати процедуру закупівлі на основі відкритих торгів, та перейти на закупівлю послуг шляхом застосування переговорної процедури, але згодом  Центр тестування після роз’яснення, наданого НМУ, відкликав свого листа. А отже процедура буде здійснюватися  у форматі відкритих торгів”.

“Національний медичний університет, діючи згідно чинного законодавства та в межах компетенції гарантує складання іспитів у визначений термін 20 лютого 2018 року”, – підкреслила Амосова.

НМУ повністю усвідомлює відповідальність перед Україною та студентською спільнотою у вирішенні цього питання.

Джерело: Українськї новини