НАЦІОНАЛЬНИЙ СЕМІНАР З НАПИСАННЯ ПАТЕНТНИХ ЗАЯВОК

11.06.2018

З 4 по 8 червня 2018 року Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) та Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) провели у місті Києві навчальний семінар з питань складання патентних заявок (National Patent Drafting Workshop).

Від НМУ імені О. О. Богомольця в заході взяла участь фахівець з інтелектуальної власності відділу інтелектуальної власності та трансферу технологій науково-дослідної частини Інна Волинець. Головними спікерами та координаторами семінару були: Аїда Долотбаєва (Ms. Aida Dolotbaeva) – cпівробітник з правових питань відділу патентного права ВОІВ, Дієго Вергані (Mr. Diego Vergani) – європейський та швейцарський патентний повірений (м. Женева) та Ральф Аткінсон (Mr. Ralph Atkinson) – європейський патентний повірений (Atkinson&Company, м. Лондон).

Учасникам розповіли про загальні питання права інтелектуальної власності, систему правової охорони інтелектуальної власності, правові вимоги щодо патентоздатності, складових формули винаходу, процесу складання і подання заявки для отримання патенту, ведення справи за поданими заявками тощо.
Семінар проводився англійською мовою та включав у себе не тільки лекційні, а й практичні заняття. Робота учасників проходила у малих групах під керівництвом спікерів та координаторів заходу. Учасники навчились поетапно складати заявки на винахід, вивчили структуру формули винаходу та методологію її складання, а також вирізняти залежні та незалежні пункти формули винаходу. Усі учасники семінару отримали іменні сертифікати. Після вручення відбувся огляд всієї роботи семінару, сесія запитань та відповідей і підведення підсумків.

Науково-дослідна частина