НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ ФАРМАКОГНОЗІЇ ТА БОТАНІКИ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

21.12.2017

Наукова робота кафедри здійснюється за напрямом комплексного дослідження перспективних лікарських рослин з метою пошуку нових джерел лікарської рослинної сировини для фармацевтичної галузі.

Викладачами кафедри спільно з Інститутом ботаніки завершено роботу над монографією «Лікарські папороті, плауни та хвощі України», де вперше для України охарактеризовано біологічно активні речовини 60 видів цієї групи рослин, їх використання в світі, стан природних ресурсів та потреби збереження з використанням власного ілюстративного матеріалу.

Студенти фармацевтичного факультету на кафедрі фармакогнозії та ботаніки активно займаються науковою роботою з комплексного ботаніко-фармакогностичному аналізу сировини перспективних видів лікарських рослин, зокрема: визначення тотожності лікарської рослинної сировини за допомогою макроскопічного, мікроскопічного методів та якісних реакцій; встановлення доброякісності лікарської рослинної сировини шляхом ідентифікації біологічно-активних речовин (тонкошарова та паперова хроматографія, фотоколориметрія, титрування, гравіметрія, фракціонування природних речовин) на новому обладнанні. На кафедрі виконуються чотири дипломні роботи під керівництвом доцентів: Струменської О.М. і Нікітіної О.О. Виконуються мікроскопічні дослідження для дипломної роботи: «Порівняльна характеристика близькоспоріднених видів лікарських рослин роду Plantago» студенткою 5-го курсу Наталією Куценко (науковий керівник – доц. Струменська О. М.).

За допомогою якісних та мікрохімічних реакцій цецидіїв (гал) дуба звичайного встановлено наявність дубильних речовин, полісахаридів, сапонінів та алкалоїдів. У подальшому планується провести розгорнутий аналіз з метою розширення сировинної бази лікарських рослин України.

Кафедра фармакогнозії та ботаніки