НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР З ПИТАНЬ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ІЗ ВОГНЕПАЛЬНИМИ ПОРАНЕННЯМИ

17.03.2014
15 березня 2014 року на базі ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» відбувся науково-практичний семінар та майстер-клас «Сучасні принципи надання допомоги постраждалим із вогнепальними пораненнями, особливості лікування вогнепальної скелетної травми».
Актуальність проведення цього заходу була обумовлена нагальною необхідністю всебічного аналізу допомоги, помилок та ускладнень у постраждалих та поранених. Останні події в Україні та в м. Києві зокрема продемонстрували, що вогнепальні поранення – це прерогатива не тільки військово-польової хірургії, а кожен лікар повинен знати та бути готовим надати допомогу пацієнтам із вогнепальним та мінно-вибуховим пораненням.
Із вступним словом до присутніх звернувся завідувач кафедри травматології та ортопедії НМУ О.А. Бур’янов. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих із Небесної Сотні.
Провідними фахівцями хірургічного та ортопедо-травматологічного профілю з військово-польової хірургії було прочитано цикл лекцій, присвячених вогнепальній рані, принципам медичного сортування постраждалих та поранених, мінно-вибуховій травмі, торако-абдомінальній травмі (проф. Я.Л. Заруцький, д.мед.н. А.М. Лакша, доц. В.В. Бурлука та ін.).
Участь у семінарі взяли не лише ортопеди-травматологи Києва та України, але й лікарі первинної ланки та парамедики. В обговоренні взяли участь очевидці подій, які мали місце в центрі Києва в грудні 2013-лютому 2014 рр. В актовій залі бракувало вільних місць для всіх охочих послухати доповідачів, які ділилися своїми враженнями та досвідом, а особливу цінність мали їхні настанови та поради. Значний інтерес викликали виступи лікарів, заклади яких надавали допомогу пораненим. Було наголошено на основних аспектах сортування постраждалих та етапність надання допомоги. Особливий акцент зроблено на недопустимості зашивання вогнепальних ран, специфіці обробки та проведення ПХО. Учасники семінару прийшли до одностайної думки, що для надання допомоги необхідно мати достатньо сил та засобів, що існують нагальні проблеми неукомплектованості вітчизняних ЛПЗ, і що необхідно розробити рекомендації та стандарти надання допомоги хворим із вогнепальними пораненнями.
Після закінчення циклу лекцій проф. О.К.  Попсуйшапка та к.мед.н. А.Н. Костюк провели майстер-клас із застосування різних конструкцій апаратів зовнішньої фіксації (АЗФ) для позавогнищевого металоостеосинтезу. Основний акцент було спрямовано на ефективність застосування АЗФ, швидкість його накладення та простоту у використанні.
Організатори проведення семінару: НМУ імені О.О. Богомольця, Війсково-медична академія МО України, ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», Київський осередок ВГО «Асоціація ортопедів-травматологів України».
Лектори та модератори семінару: проф. О.А. Бур’янов, проф. Я.Л. Заруцький, проф. О.І. Пойда, проф. С.С. Страфун, проф. М.П. Грицай, д.мед.н. А.М. Лакша, проф. В.Г. Мішалов, проф. М.Д. Кучер, проф. І.С. Савка, доц. В.В. Бурлука, полковник м/с С.А. Цивіна, доц. А.І. Стельмах, майор м/с к.м.н. А.В. Хащук, п/пк м/с к.м.н. Ю.О. Ярмолюк.