НАУКОВЦІ НМУ НА ФОРУМІ З ДИТЯЧОЇ СТОМАТОЛОГІЇ

18.10.2017

12-13 жовтня 2017 року у Львові відбулась визначна подія для дитячих стоматологів України – Перший європейський конгрес  «Дитяча стоматологія майбутнього» в рамках Hermes project Європейської академії дитячої стоматології (European Academy of Paediatric Dentistry – EAPD). Україна вперше виступила організатором офіційного міжнародного заходу EAPD, значна робота в цьому напрямку була проведена Українською асоціацією профілактичної та дитячої стоматології (Президент – професор Л.О.Хоменко, вона ж – співголова Наукового комітету Конгресу). До складу Наукового комітету Конгресу увійшли зав. кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань НМУ імені О.О. Богомольця професор О.В.Савичук, декан стоматологічного факультету професор Н.В. Біденко, професор кафедри О.І.Остапко, доцент Г.В.Сороченко. Hermes project існує з 2008 року і вже успішно реалізований в Італії, Польщі, Угорщині, Сербії, Росії, Чехії, Румунії. На Конгрес зібралося понад 300 лікарів-стоматологів з України та країн близького зарубіжжя, були запрошені завідувачі кафедр дитячої стоматології медичних вишів України.

Цього разу з лекціями виступили провідні вчені світу, чотири президенти EAPD: професори Ріта Коувелз (зав. кафедри дитячої стоматології Гентського університету, Бельгія, діючий Президент EAPD), Нік Лігідакіс (директор Державного центру дитячої стоматології в Афінах, Греція, паст-президент EAPD), Джек Тумба (директор післядипломних курсів з дитячої стоматології в університеті Лідса, Великобританія, президент-елект EAPD), Педді Флемінг (професор з дитячої стоматології в Дитячому та університетському госпіталях в Дубліні, Ірландія, паст-президент EAPD). Честь виступити на Конгресі також була надана науковцям кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (зав. кафедри професор О.В. Савичук) професору Л.О.Хоменко і доценту Г.В.Сороченку (доповідь «Профілактика карієсу постійних зубів у дітей: можливості керування процесами вторинної мінералізації емалі») та професорам Н.В.Біденко і О.І.Остапко (доповідь «Здоров’я тимчасових зубів у світлі сучасної стоматології»). В доповідях були представлені результати наукових і практичних розробок кафедри за останні роки. До Конгресу долучились також співробітники кафедри та лікарі відділення, адже рівень української дитячої стоматології та її викладання студентам не мають поступатися кращим європейським зразкам.

Доповіді зарубіжних колег і українських фахівців викликали значний інтерес у присутніх лікарів та викладачів і жваве обговорення піднятих питань. Стоматологічна спільнота України впевнена, що Конгрес започаткував новий етап співробітництва вітчизняних та зарубіжних фахівців з дитячої стоматології.

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань