НАУКОВЦІ НМУ ВИСТУПИЛИ НА 21-МУ З’ЇЗДІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СПІЛКИ ХІРУРГІВ

04.10.2017

27-30 вересня 2017 колективом авторів кафедри хірурії № 4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (професор В. Мішалов, доцент А. Дінець, доцент Є. Цема, доцент Б. Коваль) i кафедри травматології та ортопедії (аспірант А. Беспаленко) було представлено постерну доповідь на 21-му щорічному З’їзді Європейської асоціації хірургів (XXI Annual Meeting of the European Society of Surgery & 2nd European Meeting of Residents & PhD in Surgery), який пройшов у місті Краків (Польща). До наукової програми форуму були включені 2 постерні доповіді співробітників НМУ, виконаних спільно з колективом військових лікарів Національного військово-медичного центру (м. Київ) та Військово-медичного центру професійної патології військовослужбовців (м. Ірпінь):

– Characteristics of Mine-Explosive Trauma of Extremities in the War Conflict in the East of Ukraine. Автори: Є. Цема, А. Дінець, А. Беспаленко, В. Мішалов
– Treatment of syndrome of posttrumatic arteriovenous disease after main vessels injuries during the ATO. Автори: В. Рогвський, О. Радіонов, Б. Коваль, А. Писаренко

Обидві доповіді присвячені висвітленню результатів лікування поранених з мінно-вибуховою травмою кінцівок та магістральних судин, що були отримані військовослужбовцями ЗС України у ході бойових дій на Сході України. Зазначені наукові роботи – результат тісної співпраці міжкафедральної та співпраці науковців НМУ і військових хірургів. Зазначемо, що Національний військово-медичний клінічний центр є клінічною базою кафедри хірургії № 4, що дає змогу нашим співробітникам приймати безпосередню участь у наданні спеціалізованої хірургічної допомоги пораненим військовослужбовцям ЗС України та залучати до цього процесу студентів нашого університету. Також, доцент кафедри хірургії № 4 Б. Коваль на початку бойових дій у 2014 році протягом 3 місяців перебував у робочому відрядження у зоні проведення Антитерористичної операції в рамках програми підсилення бригад військових хірургів спеціалістами з судинної хірургії.

Окремої уваги заслуговує фінансова сторона участі у престижних міжнародних форумах українських науковців. Так, участь у щорічному з’їзді Європейських хірургів (включаючи друк абстрактів доповідей) передбачає сплату обов’язкового реєстраційного внеску у розмірі 350 євро для кожного учасника. Зважаючи на складний економічний стан Україні ми звернулися до організаційного комітету European Society of Surgery з проханням розгляду можливості щодо безкоштовної нашої участі у науковому форумі. Європейські колеги пішли нам на зустріч та надали можливість безкоштовної участі у з’їзді та публікації наукової роботи для всіх науковців та військових лікарів з України, які надають допомогу пораненим у ході бойових дій на Сході України.

З науковою програмою роботи 21-го щорічного З’їзду Європейської асоціації хірургів можна ознайомитися за посиланнями:

http://www.ess2017.eu/scientific-program/

http://www.ess2017.eu/wp-content/uploads/2017/09/STRESZCZENIA-TChP-2017-ABSTRACT-BOOK-2017.pdf

Кафедра хірургії № 4