НМУ ВШАНОВУЄ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯ – СТУДЕНТА ВОЛОДИМИРА ЮРИЧКА, ЗНІМАЮЧИ ПРО НЬОГО ФІЛЬМ-РЕКВІЄМ

21.12.2016

З 27 листопада 2016 року в місті Самбір Львівської області розпочалася робота над фільмом-реквієм про Героя України – Володимира Юричка.

Творча група відзняли перші кадри у Самбірській міській ратуші. Над фільмом працюють студенти медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця: Дар’я Казакова (3 курс), Микола Жупанюка (4 курс), Анастасія Вавшкевич (2 курс) та студент факультету інформатики та обчислювальної техніки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Дмитро Меленовський й студент факультету кінотелеоператорства Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карповича Карпенка – Карого Микита Сазонов. А також до делегації увійшли: декан медичного факультету №3 Оксана Виговська та проректор з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку Олександр Никитюк.

Головний герой фільму – студент НМУ Володимир Юричко народився 3 квітня 1994 у місті Самбір Львівської області, де навчався в середній школі №3, Самбірській гімназії та Самбірському технікумі економіки та інформатики. Був студентом медичного факультету №3 (спеціальність «Педіатрія») Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, членом Київської федерації волейболу, учасником багатьох турнірів із волейболу, переможцем 2-го Дивізіону чоловічої ліги в складі команди «Кий-97» у сезоні 2013—2014 року.

Володимир Юричко став учасником Майдану протягом усього часу протесту, включно з подіями на вулиці Грушевського, співзасновником Наукової сотні Майдану — однієї з перших, що з’явилися в грудні 2013 року. Від березня 2014 року Володимир намагався поїхати в Донецьку область для агітації за єдність України. Під час формування добровольчого батальйону «Айдар» записався добровольцем, пройшов тренування. З травня 2014 — медик-доброволець батальйону «Айдар». Працював санітаром на передовій, пізніше — помічником кулеметника. У липні-серпні 2014 року став кулеметником розвідувально-диверсійного загону. 13 серпня 2014 року Володимир Юричко загинув в ході виконання бойових завдань, вогневого зіткнення, обстрілів позицій з БМ-21, артилерії та мінометів. 17 серпня 2014 року громада міста Самбір разом із спільнотою студентів та викладачів НМУ імені О.О. Богомольця поховали свого Героя.

Під час зйомок фільму відбувалися інтерв’ю з одногрупниками, куратором групи, замісником директора Самбірського технікума економіки та інформатики, заступником мера міста Самбір. Земляки розповіли про те, яким був герой та як допомагав усім, хто цього потребував. За ініціативою матері Володимира Юричка – Лілії Богданівни студенти завітали на ювілейний концерт Самбірського чоловічого хору «Дзвін», пісні якого звучатимуть у фільмі.

Представники Університету побували в домі батьків Героя – Володимира Володимировича та Лілії Богданівни Юричків. Під час зйомок батьки Володимира зі сльозами на очах ділились спогадами про народження синочка, його шкільне життя, патріотичні вчинки, показали кімнату пам’яті Володимира, його фотографії, улюблені речі та нагороди. Згадками про чесність онука поділилась бабуся Любов Іванівна.

Виступи учнів міської середньої школи №3 імені В.В. Юричка із віршами присвяченими пам’яті Володимира Юричка та прозою написаною рідною сестрою Соломією зворушили серце кожного присутнього. До школи приїхав найкращий друг Володі. Сама школа розташована на вулиці, якою ходив щодня Володимир, та яка зараз носить його ім’я. Творча група записала інтерв’ю із вчителями Самбірської гімназії, класним керівником, хрещеними батьками, однокласницею, учнями 4-го та 11 класів цієї гімназії.

Творчу групу НМУ зустріли викладачі та школярі Рудківської СЗШ І-ІІІ ступенів імені Володимира Жеребного. Тут відвідали музей Новітніх героїв, експозиція якого присвячена мужнім воїнам Майдану та АТО, в тому числі Володимиру Юричку.

Також під час зйомок відбулася зустріч представників Університету з директором Самбірського медичного коледжу Любомиром Ковальчуком та головним лікарем КЗ Центральної районної лікарні Степаном Скирином.

З грудня 2016 року тривають зйомки фільму в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. Відбуваються зустрічі з одногрупниками, однокурсниками, студентами та випускниками Університету, які знали та пам’ятають Володимира Юричка, членами волейбольної команди, в якій грав Володимир, професорсько-викладацьким складом Університету.

В планах творчої групи – провести в січні 2017 року зйомки і зустрічі із однополчанами Володимира Юричка по батальйону «Айдар».

Метою зйомок фільму є збереження світлої пам’яті Героя, студента Університету Володимира Юричка, який ціною життя захищав єдність та цілісність нашої країни. Світ має пам’ятати жертовність Його подвигу.

Зйомки фільму-реквієму про Володимира Юричка проходять за підтримки ректора Університету, професора Катерини Амосової.

Деканат медичного факультету №3