ОСУЧАСНЕННЯ КОНТЕНТУ ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІН «ФАРМАКОЛОГІЯ» ТА «КЛІНІЧНА ФАРМАКОЛОГІЯ»

26.12.2017

Відомо, що однією із причин зниження у студентів цікавості до навчання є перенавантаження навчальної програми. Відповідно до сучасних рекомендацій, представлених в настанові «Clinical pharmacology in health care, teaching and research», у медичних школах Європи та США використовують списки лікарських засобів у кількості 50-100 найменувань, що найчастіше застосовують у первинній та вторинній ланках охорони здоров’я.

На виконання доручення ректора НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондента НАМН України, професора Амосової К.М. (від 29.09.2017 №35) з урахуванням сучасних міжнародних настанов та протоколів, що базуються на даних доказової медицини, циклові методичні комісії з терапевтичних, педіатричних, хірургічних та стоматологічних дисциплін в листопаді 2017 року надали кафедрі фармакології (завідувач – професор Зайченко Г.В.) та кафедрі клінічної фармакології та клінічної фармації (завідувач – професор Хайтович М.В.) пропозиції щодо переліків лікарських засобів, які повинні розглядатись при вивченні відповідно дисциплін «фармакологія» та «клінічна фармакологія».

На основі даних пропозицій на кафедрі фармакології і кафедрі клінічної фармакології та клінічної фармації в грудні 2017 року сформовані основні «ядерні» та додаткові переліки лікарських засобів для студентів різних факультетів НМУ імені О.О. Богомольця. Кількість лікарських засобів, яка розглядається при вивченні дисципліни «фармакологія» студентами медичного та стоматологічного факультету зменшилась у 2,5 рази (з 500 до 200 найменувань), а дисципліни «клінічна фармакологія» не перевищує 100 найменувань. Суттєве зменшення інформації для механічного запам’ятовування дозволяє зосередити увагу на розвиток у студентів компетентностей з персоналізованої фармакотерапії (на основі розуміння механізмів фармакокінетики, фармакодинаміки, фармакогенетики тощо) та менеджменту ризиків взаємодії лікарських засобів.

З переліками лікарських засобів можна ознайомитись на сторінках кафедри фармакології і кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації сайту НМУ імені О.О. Богомольця (в методичних розробках для самостійної роботи студентів).

Кафедра фармакології
Кафедра клінічної фармакології та клінічної фармації