ПАМ’ЯТІ ВЕЛИКОГО УКРАЇНЦЯ ЧЛЕНА НАГЛЯДОВОЇ РАДИ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ АКАДЕМІКА МИРОСЛАВА ВОЛОДИМИРОВИЧА ПОПОВИЧА

13.02.2018

Любомир Гузар, Євген Сверстюк, Богдан Гаврилишин….

І ось чергова невимовна втрата – 10 лютого із життя пішов видатний вчений – філософ, громадський діяч і патріот України Мирослав Попович.

Народившись на Житомирщині і закінчивши середню школу в невеликому містечку, М.В. Попович успішно закінчив філософський факультет Київського державного університету імені Т.Г. Шевченко. Після трьох років роботи вчителем історії і директором сільських шкіл, М.В. Попович вступив до аспірантури Інституту філософії АН України. В цьому інституті він захистив дві дисертації і пройшов шлях від наукового співробітника до директора (з 2001 р.).

З самого початку створення Народного Руху України М.В. Попович став одним із його фундаторів, очоливши в 1989 році перший Київський осередок. Про цей період в своїй сьогоднішній траурній промові згадував Іван Драч.

В 20-ту річницю Референдуму за незалежність України М.В.Попович, разом із професором Ю.М. Щербаком став одним із фундаторів ініціативи «Першого грудня», до якої долучилися кращі із кращих представників інтелектуальної еліти нашої Країни. Верховенство права, справедливий суд, свобода і гідність кожного, духовне і моральне відродження України – ось цінності, які понесли в українське суспільство ці моральні авторитети. Їхній мудрий моральний дороговказ нації лунав у всі критичні періоди новітньої історії молодої української Держави. Коли сьогодні Міністр культури Є.Нищук ділився своїми спогадами, як стояв поруч із Мирославом Поповичем на сцені Майдану, в переповненій траурній залі стало особливо тихо….

Університетська спільнота мала унікальну можливість бути дотичною до Великого Українця в післямайданний період його життя, коли Мирослав Володимирович дав згоду стати членом нашої Наглядової ради, виказавши нам високу довіру. Його мудрість, людяність і надзвичайна інтелігентність вченого, патріота і морального авторитету була і залишиться взірцем для поколінь.

Ми осиротіли разом із всією Україною.

К.М.Амосова