ПЕРЕХІД НА НОВУ ВЕРСІЮ СТАНДАРТУ ISO 9001:2015: ТРЕНІНГ ДЛЯ КЕРІВНИЦТВА УНІВЕРСИТЕТУ

13.12.2017

Вперше в 2015 році Національний медичний університет імені О.О. Богомольця пройшов сертифікацію за міжнародним стандартом якості ISO 9001:2008. За цим стандартом була сертифікована система управління якістю за надання освітніх послуг. В 2016 році сфера сертифікації розширилась на наукову діяльність та лікувально-консультативні послуги, проте світ стандартизації змінюється і міжнародні організації в 2015 році затвердили нову версію стандарту ISO 9001:2015, на яку вже наступного року перейде Університет. Вперше в 2015 році Національний медичний університет імені О.О. Богомольця пройшов сертифікацію за міжнародним стандартом якості ISO 9001:2008. За цим стандартом була сертифікована система управління якістю за надання освітніх послуг. В 2016 році сфера сертифікації розширилась на наукову діяльність та лікувально-консультативні послуги. В 2015 році затвердили нову версію стандарту ISO 9001:2015, на яку вже наступного року перейде Університет.

12 грудня 2017 року в НМУ відбувся семінар-тренінг для керівництва університету та представників ректорату, який був присвячений основним відмінностям стандарту ISO 9001:2015. Тренінг проводив Тарас Калита, директор ТОВ КПЯ «СИСТЕМИ», експерт EFQM, який є аудитором систем управління якістю Європейської організації з якості (EOQ) і менеджером систем екологічного менеджменту в системі EOQ та один з лідерів Української асоціації якості. Підготовка до сертифікації нового стандарту розпочалася ще в 2014 році. «Ми переходимо на нову версію стандарту у сфері менеджменту, – розповіла проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко, – Відповідно до 585 наказу від 2.10.2017 року «Про затвердження плану першочергових заходів з удосконалення роботи підрозділів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця на 2017/2018 н.р., пунктом 3 передбачено проведення підготовчої роботи, а також ліцензування системи управління якістю відповідно до оновленої версії міжнародного стандарту».

Серед головних змін в стандартах: – зміщення від системи документації до системи управління, – не описувати процеси (сформовану практику), а проектувати їх, не писати, а думати,- робота, яку не може виконати профільна служба або фахівці у підрозділах – тільки керівництво, – відсутність типових комплектів документів,- якщо не зрозуміло, навіщо потрібен документ – перевірте, що він не потрібен і викиньте його- робіть тільки те, що потрібно для бізнесу (але спочатку розберіться, що потрібно для нього). На майбутнє заплановано навчання всіх завідувачів і завучів кафедр стосовно оновленої версії стандарту. 20 листопада 2017 року вже відбулося планове навчання для групи аудиторів, які працюють в секторі моніторингу якості освіти навчально-методичного відділу Університету. Тоді в семінарі взяли участь 25 співробітників НМУ. Стандарт ISO говорить про те, як повинна працювати система управління якістю на всіх рівнях: кафедр, підрозділів, факультетів і університету в цілому. Адже вся діяльність університету за документованою системою управління якістю представлена у вигляді визначених основних процесів та як вони мають здійснюватися. Важливим нововведенням в управлінні якістю став перехід на електронне спілкування між підрозділами та впровадження системи АСУ електронний деканат.

Прес-центр