ПЕРЕМОГА СТУДЕНТІВ НМУ У ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ МЕДИЧНОМУ ТУРНІРІ

29.11.2017

17 листопада в Одеському національному медичному університеті відбувся ІІ Медичний турнір, що організували Студентське товариство “Інтелектуальні ігри НМУ” та СНТ й ОМУ ОНМедУ, за підтримки Ukrainian Medical Students’ Association, Студентське наукове товариство імені О.А. Киселя та Видавництво “Нова Книга”.

В турнірі взяли участь 9 команд із провідних медичних ВУЗів України,а саме такі команди:
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця –
“Пандемія” (капітан – Гречуха Євгеній, 6 курс, медичний факультет №3), “ТАТА box” (капітан – Кравчук Тарас, інтерн 1-го року навчання, екстренна медицина), “Сушу беруши, недорого” (капітан – Мартич Андрій, 5 курсу, медичний факультет №1).
Одеський національний медичний університет –  “Привет, PubMed”, “Антитела”, “Антихайп”;
Вінницький медичний університет – “Безліміт Хейфліка”;
Харківський національний медичний університет – “Natus Vincere”;
Сумський державний університет – “Букет Ріолана”.

Гра заключалася в тому, що між командами учасниками турніру відбувалася медична дискусія  у вигляді доповіді, опонації та рецензування медичної гіпотези. Спочатку всі команди взяли участь у півфіналах: паралельно відбулося три гри між трьома командами й розігрувалося в кожній грі по три медичні гіпотези. Учасники команд під час поєдинку виступали в кожній з трьох ролей: доповідача, опонента та рецензента. Після індивідуального виступу кожного з них здійснювався перехід до загальної наукової дискусії, а згодом відповідали на поставленні запитання членів журі.  Переможці півфінальних поєдинків вийшли до фіналу. До фіналу вийшли дві команди Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – «Пандемія» (команда студентів медичного факультету №3), «Сушу беруши, недорого» (збірна команда студентів медичного факультету №1 та №2) і команда Сумського державного університету “Букет Ріолана”.

Які ж наукові медичні гіпотези презентувалися під час роботи турніру?
1.Трансгендерність – хвороба чи ні?
Епігенетичні явища мають значний вплив на здоров’я людини, не менше, ніж, власне, генетичні. Відтак, недавно отримала право на життя епігенетична терапія, яка нині має місце у лікуванні, шизофренії, діабетичної ретинопатії та ряду інших хвороб. Існує думка, що передача епі-марок від батьків дитині є однією із причин гомосексуальності в дитини. Чи згодні ви з цією теорією? Якщо так, запропонуйте можливий метод лікування «хвороби».
2.Епігенетика і спадкування або нове життя для ламаркізма.
Продовжуючи тему епігенетики. Чи успадковуються епігенетичні надбудови? Якщо так, то яким чином? Опишіть механізм. Яке це має значення у актуальних питаннях довголіття і медицини загалом?

  1.  Тиск природного добору або зміна караулу.

Останнім часом дуже гостро стоїть питання антибіотикорезистентності. Однак, один і той самий збудник, що «мешкає», припустимо, на різних континентах, може відрізнятися за вищезазначеною характеристикою.  Чи є сенс забороняти використання антибіотиків у країнах на певний час з метою поновлення чутливості? Якщо так, то запропонуйте алгоритм дій: стосовно якого збудника і на який час, враховуючи нинішню епідеміологічну картину?     4. Жирова тканина та протизапальні засоби.

Відомо, що жирова тканина виділяє безліч медіаторів запалення (так звані адипокіни), а ожиріння часто називають хронічним запальним захворюванням. З урахуванням спектра факторів запалення, що виділяються адипоцитами, як ви вважаєте: чи доцільно призначати пацієнтам з ожирінням будь-які протизапальні засоби? Чи може такий підхід знизити ризик ускладнень, таких як цукровий діабет 2 типу та гіпертонічна хвороба?

  1. Гігієнічна гіпотеза, або навіщо потрібно дружити із брудними руками?

Одна із гіпотез, що намагається пояснити вплив бруду на захист від аутоагресії збоку імунних сил, базована на ранній експозиції дитини до мікробів. Чи дійсно антибіотикотерапія та вакцинація мають місце серед причин росту аутоімунних та алергічних реакцій, бо ініціювали збій системи, у якій наша надпотужна імунна система звикла функціонувати серед ендопаразитів, кількість яких тепер так стрімко зменшується? Чи підтримуєте ви цю точку зору?

  1. Штучний інтелект у медицині.

Останнім часом дуже активно обговорюються перспективи застосування алгоритмів штучного інтелекту в тих областях медицини, де йде робота з зображеннями (радіологія, патогістологія, дерматоскопія)? Чи зможе штучний інтелект досягти таких успіхів в розпізнаванні патологічних змін на КТ / МРТ зображеннях, сканах гістологічного слайда, щоб повністю замінити людину в цій справі? Які ще медичні професії витіснить з часом ШІ?

  1. Глімфатична система та сон.

Нам відома роль і велике значення глімфатичної системи в ЦНС під час сну. Однак, існують люди, які внаслідок невідомої генетичної мутації? позбавлені сну впродовж десятиріч та не помирають. Чи існує  можливість використання  медикаментозної активації чи блокування лімфатичної системи під час струсу/забою мозку, геморагічного/ішемічного інсульту та при епілепсії? Чи доцільно це при вищеназваних нозологіях?

  1. КОКи та рак яєчників.

Відомо, що кожна овуляція супроводжується мікророзривом яєчника і виходом яйцеклітини, отже, чим частіше відбувається травматизація в поєднанні з коливанням рівня статевих гормонів, тим більше ризик виникнення раку яєчників. Використання кок знижує кількість менструальних циклів і відповідно знижує ризик виникнення раку яєчників, але дослідження вказують на те, що в той самий час збільшується ризик виникнення раку шийки матки і раку молочних залоз. Чи вважаєте ви доцільним призначення коків для профілактики раку яєчників? Чи виправданий такий ризик?

  1. CRISPR\Cas9 – нова революція у біомедицині!

Нещодавно китайські вчені спробували за допомогою білка Cas9 редагувати геном людського ембріону. Проте, успіх був сумнівним, ця технологія виявилася недосконалою. На вашу думку, від чого залежить ефективність застосування даної технології? Який варіант ви вважаєте доцільним для запуску цієї технології у масове використання та що можна очікувати в результаті?

За результатами фінальної гри було визначено переможців:

1 місце – команда Пандемія, НМУ імені О.О. Богомольця  (Лавровський Назарій 6 курс, медичний факультет №3, Євгеній Гречуха, 6 курс, медичний факультет №3, Максим Друзенко, 6 курс, медичний факультет №3, Марія Савчина, 4 курс, медичний факультет №3, Ганна Беспала, 4 курс, медичний факультет №3).

2 місце – команда Сушу беруши, недорого, НМУ імені О.О. Богомольця (Мартич Андрій, 5 курс, медичний факультет №1, Заремблюк Наталія, 5 курс, медичний факультет №2,  Мисинчук Назарій, 5 курс, медичний факультет №2, Ізмайлова Ольга, 5 курс, медичний факультет №2, Калеменєв Дмитро, 5 курс, медичний факультет №2).

3 місце – команда Букет Ріолана, Сумський державний університет.
Вітаємо учасників турніру, команди-переможці, організаторів! До зустрічі на ІІІ Всеукраїнському медичному турнірі, який відбудеться в 2018 році в нашому Університеті.

Студентське товариство «Інтелектуальні ігри НМУ», деканат медичного факультету №3