ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС З ПРАКТИЧНОЇ ХІРУРГІЇ

24.03.2014
21 та 22 березня 2014 року в НМУ імені О.О. Богомольця відбувся I Всеукраїнський конкурс з практичної хірургії, який було організовано та проведено кафедрою оперативної хірургії та топографічної анатомії (в.о. завідувача – доц. О.Б. Кобзар).
У змаганні взяли участь команди з Вінницького НМУ імені М.І. Пирогова, Тернопільського ДМУ імені І.Я. Горбачевського, Донецького НМУ імені М.Горького, Харківського НУ імені В.Н. Каразіна та учасниця з Кримського ДМУ імені С.І. Георгієвського. НМУ представляла команда “Armata manus” (Д. Шамрай, О. Попандопало, Є. Куценко, Є. Майстренко, І. Совгира, І. Колбасюк, М. Краснікова).
Першого дня змагань під час відкриття керівник кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії доцент О.Б. Кобзар, наголосивши на актуальності проведення такого конкурсу, згадав славні традиції однієї з перших кафедр медичного факультету Університету Святого Володимира – кафедри оперативної хірургії,  висловив впевненість в доцільності щорічного проведення даного конкурсу на базі різних медичних університетів України. Після креативного презентування себе команди взяли участь у практичних конкурсах накладання кишкового анастомозу, судинного анастомозу, сухожилкового шва, знання інструментів, шва шкіри, десмургії. Оцінка суддями в складі викладачів кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії доцентів О.Б. Кобзаря, С.В. Дорошенка, А.П. Дітковського, Н.Ю. Радомської, ас. К.О. Прокопця та В.Ю. Єршова визначила переможців. Слід відзначити високий рівень практичної підготовки команд і невелику розбіжність отриманих результатів. Тому лише конкурс «Увага на екран», що передбачав  знання теоретичного матеріалу для постановки діагнозу та вибору тактики лікування, дав можливість визначити остаточні результати.
І місце виборола команда «ДНК Гіпократа» (ВНМУ), ІІ місце – команда «Armata manus» (НМУ), ІІІ місце – команда «Віварій» (ДонНМУ). Першість по кожному підконкурсу: Шов сухожилків («Armata manus», НМУ), Судинний шов (ДонНМУ), Десмургія (ВНМУ), Інструменти (учасник з КДМУ), Увага на екран («Armata manus», НМУ).
Другий день розпочався урочистим засіданням. Куратор конкурсу доц. С.В. Дорошенко вручив переможцям дипломи трьох ступенів, дипломи переможців в окремих видах змагань та сертифікати учасників. Капітан команди Донецького НМУ відзначив високий рівень проведення конкурсу та висловив ідею щодо організації в наступному році такого конкурсу на базі Донецького НМУ.
Засідання продовжилося лекцією капітана команди та старости гуртка оперативної хірургії НМУ імені О.О. Богомольця, студента 6 курсу медичного факультету №1 Дмитра Шамрая на тему «ПХО вогнепальних поранень кінцівок. Проникаючі поранення живота». В подальшому за підтримки професора кафедри хірургії №1 НМУ М.Д Кучера для учасників конкурсу було організовано майстер-клас з лапароскопічної хірургії. Студенти практикувалися в зашиванні ентеротомного розрізу.
Другий день завершився брейн-рингом з хірургії. Переможні місця вибороли: І місце – команда «Armata manus» НМУ імені О.О. Богомольця (капітан Д. Шамрай); ІІ місце – команда «ДНК Гіпократа» ВНМУ імені М.І. Пирогова, (капітан А. Леванчук), ІІІ місце – команда ТДМУ імені Горбачевського (капітан Л. Ільницька).
 Учасники змагань висловили щиру подяку адміністрації Університету та колективу кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії (в.о. завідувача – доц. О.Б. Кобзар) за допомогу в організації та проведенні конкурсу.