ПОШУКИ ШЛЯХУ ОПТИМАЛЬНОГО ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ КЛІНІКИ

04.03.2015

3 березня 2015 р. за ініціативи заступника голови КМДА Михайла Радуцького у приміщенні Київської міської державної адміністрації на Хрещатику, 36, відбулася чергова робоча зустріч щодо створення університетської клініки на базі Олександрівської міської клінічної лікарні. 
У перемовинах брали участь ректор НМУ імені О.О. Богомольця Катерина Амосова, проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, в.о. директора департаменту охорони здоров'я КМДА Алла Арешкович, депутат Київради головний лікар Київського міського пологового будинку № 5 Михайло Макаренко, головний лікар Олександрівської міської клінічної лікарні Роман Василишин, консультанти Михайла Радуцького та члени команди Михайла Саакашвілі, які займалися реформою охорони здоров'я в Грузії.

Михайло Радуцький висловив думку про важливість створення такої клініки саме на базі Олександрівської КМЛ для максимального використання потенціалу висококваліфікованих викладачів-клініцистів Університету, його бренду і можливості фінансової участі в оновленні матеріально-технічної бази для підвищення якості медичної допомоги киянам. Наступним кроком є розробка установчих засад, фінансування та менеджменту такої лікарні, які б максимально задовольняли обидві сторони. Установчі засади наявних в Україні "Університетських клінік", зокрема в Тернополі та Одесі, на думку представників як КМДА, так і НМУ, мають суттєві недоліки, і не можуть використовуватися в якості прототипу. Заступник голови КМДА запропонував для розгляду та обговорення оригінальну модель спільного підприємства з двома засновниками.

Катерина Амосова: «Університет зацікавлений у створенні такої клініки (чи то лікарні, чи то центру) саме на базі Олександрівської лікарня, яка була започаткована саме як клініка Університету святого Володимира, і увійшла в історію світової медицини, коли Василь Парменович Образцов вперше прижиттєво описав інфаркт міокарда у пацієнта, який лікувався саме в цій клініці. Наразі лікарня знаходиться в занепаді не тільки за зовнішнім виглядом території, неадекватності оснащення, але й менеджменту. Останнє наочно ілюструє недавній випадок смерті хворого 54 років, який поступив по швидкій допомозі у відділення кардіологічної реанімації з критичною нирковою недостатністю і не отримав життєспасаючого гемодіалізу, при наявності такого відділення в лікарні. Для нашого університету надзвичайно важливо повною мірою зберегти профільність Олександрівської лікарні та продовження її функціонування, насамперед, як лікарні швидкої допомоги для найбільш важких пацієнтів, і при цьому зберегти весь нинішній штат висококваліфікованих фахівців, які часто роблять неможливе у складних умовах, в яких їм доводиться працювати».

«Ми щиро раді, що київська адміністрація приділяє багато уваги пошуку шляху оптимального вирішення питання університетської клініки, і негайно залучимо своїх юристів до розгляду запропонованої моделі, щоб дати свої пропозиції і просуватися далі шляхом вироблення спільного рішення. При цьому ми чекаємо підписання МОЗ України проекту Положення про університетську / академічну лікарню, що вже два місяці як оприлюднено для обговорення на сайті» – зауважила Катерина Амосова.

Наступну зустріч в КМДА щодо продовження обговорення цього питання заплановано провести в кінці березня 2015 року.