ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ-СТОМАТОЛОГІВ У ТУРЕЧЧИНІ

30.08.2017

У липні 2017 року студенти третього курсу стоматологічного факультету Богдан Ремньов, Аліна Кутішенко, Наталія Рощіна, Владислав Кушнірук, Марія Флід, Аліна Вакульчук проходили виробничу практику в клініці в місті Стамбул (Туреччина). Така можливість виникла завдяки договору, підписаному між НМУ імені О.О. Богомольця і організацією «ТСС торгівля, охорона здоров’я, туризм», що забезпечує проходження практики та стажування за кордоном. Практика тривала протягом місяця. Перший тиждень студенти-стоматологи провели на кафедрі ендодонтії. Їх вразила швидкість роботи, майстерність і витривалість лікарів, що встигали виконати складну ендодонтичну роботу та відновити коронку зуба за мінімальний час. Українські студенти відпрацювали навички визначення робочої довжини зуба за допомогою апекслокатора, інструментальної обробки кореневого каналу ручним та механічним методами, постійної обтурації каналу методом латеральної конденсації та методом одного штифта. Дещо здивувало широке використання для відновлення коронок зубів срібної амальгами, навіть у пацієнтів молодого віку. Потік пацієнтів в клініці був досить великий, можливо, тому що рівень гігієни ротової порожнини у населення Стамбулу набагато гірший, ніж в Україні.

Наступні три тижні студенти працювали на кафедрі хірургічної стоматології. Вони мали можливість побачити багато різних випадків зубо-щелепних аномалій та бути присутніми на оперативних втручаннях з їх усунення. Перші декілька днів вони лише допомагали хірургам та молодшим працівникам. Через тиждень під керівництвом анестезіологів клініки їм було дозволено провести процедуру інгаляційного наркозу. Відпрацьовувались також навички місцевого знеболення для проведення оперативних втручань на щелепно-лицевій ділянці. Студенти змогли виконати деякі маніпуляції – такі, як видалення зубів, накладання швів тощо.

Досконалою виявилась організація прийому в клініці. На всіх кафедрах працювала електронна черга, що є дуже зручним для обслуговування пацієнтів і роботи самих лікарів. На вищому рівні були стерилізація, чистота кабінетів та інших приміщень клініки. «Я твердо знаю, що ця практика для кожного з нас пройшла не дарма, і наступного літа ми повернемось у клініку до улюблених лікарів. Бажаю кожному студенту мати можливість проходити практику за кордоном і отримувати від неї максимум навичок!» – говорить студентка Наталія Рощіна. Студенти вдячні керівництву Університету за сприяння їх практиці в Туреччині.

Відділ міжнародних зв’язків
Деканат стоматологічного факультету