ПРЕДСТАВНИК НМУ ВЗЯВ УЧАСТЬ В ІМУНОГЕНЕТИЧНОМУ НАУКОВОМУ ДОСЛІДЖЕННІ (США)

08.12.2016

Вже понад 20 років завдяки зусиллям професора Георгія Дранніка та професора Андрія Курченка між Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця та Інститутом імунологічних досліджень Нової Англії (IRINE) в м. Гарднер (штат Массачусет, США) налагоджена тісна співпраця, що дозволяє виконувати велику кількість наукових проектів.

В рамках цієї співпраці в листопаді 2016 року завершилось 3-х тижневе стажування доктора медичних наук, доцента кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики Юрія Бісюка. Це стажування стало можливим завдяки отриманню науково-дослідницького гранту Інституту імунологічних досліджень Нової Англії. Юрій Бісюк з 8 по 30 листопада 2016 року спільно з директором Інституту імунологічних досліджень Нової Англії, професором Лоренсом ДуБаскі провели перший етап імуногенетичного наукового дослідження.

В рамках даного гранту було проведено клініко-лабораторне обстеження 58 пацієнтів по вивченню поліморфізму та експресії генів CD14/TLR-4 в залежності від алерген-специфічної сенсибілізації у хворих на атопічну бронхіальну астму. Під час проведення першого етапу дослідження Алерген специфічна діагностика до більш як 60 алергенів підтверджувалась за допомогою 3 методів: шкірні прік-тести; визначення специфічних IgE методом радіоалергосорбентного тесту в системі «Phadia» та визначення вивільнення алерген-індукованого гістаміну базофілами за допомогою флюорометра «HISTAREADER».

Клінічне та інструментальне дослідження, а також збір біологічного матеріалу для генетичних та імунологічних досліджень було проведено спільно з професором Лоуренсом ДюБаскі (Lawrence DuBuske). Стажування дало можливість ознайомитися з Американськими протоколами діагностики та лікування хворих на бронхіальну астму в системі страхової медицини.

На другому етапі дослідження, проведення якого планується на березень 2017 року в лабораторії Інституту будуть проведенні дослідження поліморфізму/експресії генів за допомогою ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) в реальному часі. Крім цього, будуть проаналізовані дані щодо ефективності меполізумабу (анти ІЛ-5) та омалізумабу (анти IgE) в залежності від алерген-специфічної сенсибілізації та генетики рецепторів CD14/TLR-4.

Результати дослідження опублікують в одному з провідних журналів США з клінічної імунології і алергології – Annals of Allergy, Asthma and Immunology, the official publication of the American College of Allergy, Asthma, & Immunology. Журнал входить в десятку найкращих фахових видань світу.

Біографічна довідка: Юрій Бісюк В 2004 році закінчив з відзнакою Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю «Лікувальна справа». В 2002 році – лауреат премії АМН України за успіхи в науковій діяльності. В 2004 році став членом Українського товариства фахівців з клінічної імунології та алергології, Європейської академії алергології і клінічної імунології, Американського коледжу алергії, астми та імунології, Американської академії алергії, астми і імунології. Брав участь у європейських та американських фахових конференціях, володіє англійською та польською мовами. З вересня 2014 року обіймає посаду доцента кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики НМУ ім. О.О. Богомольця.

Прес-центр