ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ РЕКТОРА КАТЕРИНИ АМОСОВОЇ ЩОДО НАКАЗУ МОЗ ПРО РОЗІРВАННЯ КОНТРАКТУ

02.04.2018

Сьогодні під час прес-конференції ректор НМУ імені О.О. Богомольця Катерина Амосова отримала наказ МОЗ України про звільнення та дострокове розірвання контракту з 16 квітня 2018 року. Наказ особисто вручила головний спеціаліст відділу управління керівними кадрами Департаменту управління персоналу та кадрової політики МОЗ України. Підстава звільнення – рішення комісії МОЗ за результатами публічного розгляду звіту ректора за 2017 рік про невиконання умов контракту. Такою яскравою ілюстрацією нехтування законами та колегіальною позицією трудового колективу НМУ, МОЗ намагається дескридитувати не лише ректора, а й усю університетську спільноту.

За словами Катерини Амосової, зрив іспиту «КРОК1. Стоматологія» – був лише формальним приводом задля зведення особистих рахунків керівництва МОЗ з підпорядкованим йому закладом, який успішно розвивається, вдосконалюється та має бюджет понад 700 млн. грн. Введення комісії МОЗ після 20 лютого – це намагання знайти вину НМУ, задля розірвання контракту з ректором. «За час розгляду звіту в МОЗ 30 березня 2018 року, з 20-го лютого і до сьогодні, я не отримала жодного письмового зауваження від комісії щодо звіту. Їхнє усне викладання під час обговорення є абсолютно неефективним, оскільки багато відповідей потребують пошуку і опрацювання документальної бази, специфічної для кожного із процесів нашого закладу – навчального, наукового, адміністративно-господарського».

Як зауважив перший проректор з науково-педагогічної роботи Ярослав Цехмістер, ніколи в історії МОЗ України, в історії медичної освіти держави жоден міністр не дозволяв собі припинити трудові відносини в такий спосіб з ректором будь-якого медичного закладу. «Щороку створюється відповідна робоча група, яка готує всю інформацію і кожен керівник несе персональну відповідальність за факти, дані, цифри щодо показників за всіма напрямками діяльності університету. Всі дані були викладені у звіті ректора. 31 січня 2018 року на спільному засіданні КТК та Вченої ради ректору була висловлена повна довіра і підтримка щодо виконання статутних завдань. 23 лютого 2018 року звіт був підтриманий членами Наглядової ради, під головування Юрія Щербака. Ректор, ще до так званого «публічного слухання» в МОЗ, була відсторонена від виконання обов’язків, а отже, в тому числі і від звітування. На сьогодні всі керівники структурних підрозділів підготували заперечення щодо «зауважень і порушень», які висловлювали члени комісії. Заперечення будуть використані щодо позову на скасування рішення. Дивним залишається, той факт, що зауваження комісії стосувалися фактів 2015, 2016 років, а всі звіти ректора починаючи з 2014 року були прийняті і схвалені МОЗ. Колектив НМУ обурений та вважає, що порушена його гідність, а тому підтримує подання до суду відповідного позову щодо наказу про звільнення».

Зауважимо, що представники студентських організацій не змогли взяти участь у заслуховуванні звітів ректорів, та попередньо зареєструвавшись отримали необгрунтовану відмову. Як розповів в.о. голови Студентського парламенту НМУ, Сергій Суровцев «ми зі студентами, які реєструвалися на захід, прийшли під МОЗ висловити свою позицію до Міністерства, яке рекламує себе як найчесніша та найпублічніша структура в нашій країні, але як виявляється – з вибірковою демократією, вибірковою свободою слова і вибірковим представництвом своїх громадських організацій. Це дуже дивно, коли Міністерство веде себе так з багатотисячним колективом, зокрема, студентами. Студенти – це велика сила і не можна до них так відноситися». Ректор Катерина Амосова щиро сподівається на підтримку ЗМІ, громадськості, медичної спільноти, щоб спільними зусиллями відновити справедливість та об’єктивно висвітлити правду.

Прес-центр

Опубліковано Катериною Амосовою 2 квітня 2018 р.