ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ УНІАН

07.07.2014
7 липня 2014 року відбулася прес-конференція  в інформаційному агентстві УНІАН за участі Міністра освіти та науки України Сергія КВІТА, ректора Національного медичного університету імені О.О. Богомольця професора Катерини АМОСОВОЇ, радника Міністра охорони здоров’я України Ігоря НАЙДИ, громадського діяча, члена наглядової ради НМУ імені О.О. Богомольця, координатора громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», громадського діяча Ганни ГОПКО, відомого юриста та адвоката НМУ, заступника голови Національної асоціації адвокатів України Валентина ГВОЗДІЯ.
Член-кореспондент НАМН України Катерина АМОСОВА заявила, що громадськість України має бути поінформована щодо подій, які відбуваються в Університеті: « І початок цієї історії датується 2003 роком, коли екс-міністр охорони здоров’я України Віталій МОСКАЛЕНКО опинився на посаді ректора НМУ імені О.О. Богомольця. Сьогоднішня ситуація дещо співзвучна із тодішньою, яку газета «Дзеркало тижня» у 2003 році висвітлила під заголовком «Два ректора в одному кріслі».
Акцентуючи увагу на головних подіях останніх декількох місяців, професор  Катерина АМОСОВА  наголосила, що відповідно до частини другої статті 18 та статті 39 Закону України «Про вищу освіту» і у зв’язку із прийняттям рішення трьома четвертими від загальної кількості делегатів вищого колегіального органу громадського самоврядування Конференції трудового колективу 1 квітня 2014 року відбулося відкликання ректора  Віталія  МОСКАЛЕНКА і це стало головною підставою для наказу Міністерства охорони здоров`я  України за № 59-0 від 10 квітня 2014 року «Про звільнення В. МОСКАЛЕНКА» на підставі пункту 8 статті 36 Кодексу Законів про працю України, розірвавши контракт від 04.11.2010р. за №548.
І наразі відкрито досудове розслідування №12014100000000560 від 28.03.2014 р., яким встановлено, що службові особи Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, в період 2012-2014 років, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самих себе чи інших фізичних або юридичних осіб шляхом проведення будівельно-монтажних та ремонтних робіт будівель та споруд університету, спричинивши тяжкі наслідки у вигляді втрати бюджетом держави грошових коштів у великому розмірі.
Катерина АМОСОВА: «І рішення Печерського суду м. Києва про поновлення Віталія МОСКАЛЕНКА  на посаді ректора НМУ – це зневага до думки колективу Університету».
Сергій  КВІТ: «Дивує позиція Печерського суду. Представники МОН України супроводжували усі вибори, які відбувалися в Університеті – все було законно і послідовно. …Міністерство освіти та науки України долучиться до питання, щоб ректор, якому колектив висловив недовіру, не повернувся у крісло керівника Університету».
Ігор НАЙДА: «Повністю підтверджую, що усі процедури виборів ректора було проведено в атмосфері відкритості і все було легітимно. Щодо моральної складової, то слід сказати, що те, що стало причиною революції на Майдані, спричинило події й в НМУ: це те, що перша особа втратила гідність».
 Ганна  ГОПКО  наголосила, що рівень корупції вимагає радикальних дій. «Після Майдану,  після прийнятих законів про відновлення довіри до судової гілки влади та про вищу освіту, треба виграти і битву за Університет. Одіозність першої особи, «хороми» керівника при злиденності життя студентів просто вражають і процес очищення від зловживань буде тривалим і складним. В свою чергу Наглядова рада обіцяє прозорість у висвітленні усіх подій».
Валентин  ГВОЗДІЙ: «Про рішення Печерського суду варто зазначити, що воно викладено без  обґрунтування і суд у проханні щодо скасування наказу про призначення ректором Катерини АМОСОВОЇ позивачу відмовив. Законом встановлено чітку процедуру виконавчого впровадження і Віталій Москаленко силою не може потрапити на робоче місце, все має виконуватися в рамках законодавства. Зараз в ситуації дестабілізації ми будемо вживати усіх заходів, щоб усе було законно: подано апеляційні скарги від МОЗ України та НМУ імені О.О. Богомольця і Катерина Миколаївна АМОСОВА збирається відстоювати правду до кінця».
Відеозапис  конференції УНІАН на сайті:
http://www.unian.net/multimedia/video-1/.

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ