ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ АГЕНТСТВІ УНІАН

02.10.2014

02 жовтня в Українському інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція « Корупції в медицині сприяють суди. На прикладі поновлення екс-ректора Національного медичного університету О.О. Богомольця Віталія Москаленка ».

Участь у прес-конференції взяли: радник Президента України, член Наглядової ради НМУ імені О.О.Богомольця, доктор медичних наук, професор Ольга Богомолець; доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Олександр Науменко; адвокат НМУ імені О.О.Богомольця, заступник голови Національної асоціації адвокатів України   Валентин Гвоздій; голова ГО «СТУДДОВІРА», студент НМУ імені О.О.Богомольця Василь Гілюк.

Революція Гідності   довела, що українці втомилися від корупції та судового свавілля. Головним індикатором демократичної держави є незалежні та непідкупні суди. То чому саме суди приймають рішення, які не тільки покривають корупціонерів, але й повертають їм механізми для подальших незаконних дій?

Яскравим прикладом такого є бажання колишнього ректора НМУ імені О.О.Богомольця Віталія Москаленко через суди поновитися на посаді ректора університету.

За словами Ольги Богомолець, «жодна реформа в охороні здоров’я не спрацює до тих пір, поки не буде знищена тотальна корупція, яка просмоктала цю систему зверху до низу».

«Українське суспільство чекає змін системи. Вони не відбуваються. Також суспільство чекає змін системи охорони здоров'я. Вони також не відбуваються. Все це пов'язано як з відсутністю бажання робити реформи, так і з відсутністю судової реформи, яка в концепції Президента є однією з найважливіших. Сьогодні без концепції реформи і без реформи правоохоронних органів неможливі ні реформа охорони здоров'я та ніякої іншої. Тому що, якщо сьогодні є злочинець при владі, то, крім народних методів, немає інших шляхів усунення його від влади. Тому що судова система – продажна, і не приймає рішення на підставі об'єктивних фактів, а на підставі суб'єктивних бажань», – заявила Ольга Богомолець.

«Для мене дуже важливо очищення медуніверситету, який носить ім'я мого прадіда. Тому що Олександр Олександрович Богомолець був надзвичайною, геніальною людиною, метою життя якого було служити людям. І завдання університету виховувати таких людей, таких лікарів, які служитимуть людям », – додала вона.

Адвокат НМУ імені О.О.Богомольця, заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій, нагадав, що судом було встановлено, що звільнення Москаленко було скоєно з чітким дотриманням усіх вимог законодавства і було реалізовано через волю трудового колективу, який має право за наявності підстав виразити недовіру ректору, що й було зроблено.

«Я не маю права сьогодні розкривати таємницю слідства, тільки можу сказати, що здійснюється цілий ряд кримінальних проваджень, предметом яких є абсолютно кричущі факти розкрадання державного майна колишнім керівництвом ВНЗ. Крапку в цих виробництвах поставлять правоохоронні органи », – заявив Валентин Гвоздій.

 

«Думка членів трудового колективу і воля колективу ігнорується колишнім ректором Москаленком. Він продовжує свої дії, пов’язані з поновленням на посаді ректора. Відповідно до закону України про вищу освіту, трудовий колектив університету має право обирати ректора, має право слідкувати за його діяльністю, рости разом з ректором і працювати на благо університету. Трудовий колектив нашого університету висловив свою думку щодо тої діяльності, яку провадив ректор нашого університету. 74% голосів членів трудового колективу університету проголосували за відсторонення Віталія Федоровича від посади ректора університету і висловили повну недовіру його діяльності у нашому університеті. Відповідно до цього, міністр охорони здоров’я Олег Мусій підписав наказ про відсторонення Віталія Федоровича від посади ректора. «Славнозвісний» Печерський суд поновив його на посаді. Однак Апеляційний суд Києва прийняв законне рішення, скасувавши рішення Печерського суду», – сказав Олександр Науменко.

 

Водночас, голова громадської організації «Студдовіра» НМУ імені О.О. Богомольця зазначив, що екс-ректора Москаленка ніхто в університеті не чекає. «Існує думка, що в корупції винуваті, як викладачі, так і студенти. Але я маю чітке бачення, що риба гниє з голови. Це добре, що нашому університету вдалося відсікти цю голову у зв’язку з подіями нашої Революції гідності. Студентство відчуло позитивні зміни з приходом нового ректора і ми не допустимо повернення людини, з якою пов’язане темне минуле нашого університету», – додав він.

 

Підсумкові матеріали прес-конференції в ЗМІ:
11. Цензор.нет

 

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ