ПУБЛІЧНЕ ОБГОВОРЕННЯ ОБҐРУНТОВАНИХ ЗАПЕРЕЧЕНЬ НА ЗАУВАЖЕННЯ КОМІСІЇ МОЗ УКРАЇНИ ДО ЗВІТУ РЕКТОРА

12.04.2018

12 квітня 2018 року у приміщенні Національної наукової медичної бібліотеки України відбулося публічне обговорення документально обґрунтованих заперечень на зауваження до звіту ректора та адміністрації НМУ імені О.О. Богомольця зі сторони МОЗ України. На жаль, в.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун та представники спеціальної комісії МОЗ України не відповіли на запрошення взяти участь у заході і на публічні дебати не з’явилися.

Національний медичний університет обурений незаконним звільненням Катерини Амосової з посади ректора, яке відбулося з прямим порушенням Закону України “Про вищу освіту”, статті 15, пункту 3, який говорить про те, що МОЗ України достроково розриває контракт із керівником закладу вищої освіти виключно за поданням вищого колегіального органу громадського самоврядування закладу вищої освіти, тобто Конференції трудового колективу. В рамках заходу були представлені фахові заперечення на необ’єктивні та несправедливі висновки спеціальної комісії Міністерства охорони здоров’я, яка винесла рішення про розрив контракту з ректором НМУ імені О.О. Богомольця Катериною Амосовою. Заперечення стосувались зауважень щодо фінансової, наукової, міжнародної та навчально-методичної діяльності.

Як наголосив проректор з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професор Олександр Никитюк, згідно з актом Рахункової палати України від 03.08.2016 № 26-10/28-о про проведення аудиту ефективності використання коштів державного бюджету у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця зауважень та порушень не виявлено. Натомість, рішенням Рахункової палати України від 13.09.2016 № 17-2 встановлено, що Міністерство охорони здоров’я України нерівномірно перерозподіляло та використовувало бюджетні призначення між вищими навчальними закладами від 30 відсотків (НМУ ім. О.О. Богомольця) до 94 відсотків (Вінницькому національному медичному університету) та визнано, що МОЗ недотримується виконання нормативно-правових актів, одночасно встановивши, що стан внутрішнього контролю недосконалий. Це рішення оприлюднено на офіційному веб-сайті Рахункової палати України. Університет також не мав заборгованості з виплати заробітної плати, стипендій та комунальних платежів, незважаючи на значне недофінансування МОЗ. Заперечення також представили проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко, перший проректор з науково-педагогічної роботи, член-кореспондент НАПН України, професор Ярослав Цехмістер, проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька, проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько.

У другій частині заходу професор Катерина Амосова презентувала доповідь «Як нам підвищити якість медичної освіти».

Прес-центр