РОЗПОЧАТО ПРОЦЕДУРУ ЗАКУПІВЛІ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЛАБОРАТОРІЇ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ І ЦИФРОВОЇ СТОМАТОЛОГІЇ

05.08.2016

Впровадження сучасних методів комп’ютерного моделювання, 3-D друку, тривимірного сканування об’єктів та цифрових CAD/CAM технологій сприяли стрімкому розвитку різних галузей науки і техніки. Швидкий розвиток обчислювальної техніки, комплексів програмного забезпечення, методів комп’ютерної діагностики якісно змінили підходи до діагностики та лікування захворювань та патологічних станів в стоматології та медицині в цілому. Використання подібних технологій дає змогу створювати прототипи кісток лицевого черепа, пацієнто-специфічні імплантати, навігаційні хірургічні шаблони, робочі ортопедичні моделі та конструкції (коронки, вініри, вкладки, повні знімні протези, бюгелі), ортодонтичні апарати, елайнери і т.д., використовуючи 3-D принтери та фрезерні станки з цифровим програмним управлінням. Зубні протези при цьому моделюються не в ручну на гіпсових моделях, а на комп’ютері за допомогою спеціальних програм і точність їх виготовлення за допомогою цифрової техніки збільшується в десятки раз. В розвинених країнах світу цифрова стоматологія поступово витісняє традиційні методи виготовлення зубних протезів, що дозволяє покращити продуктивність праці, прискорити обіг без втрати якості, оптимізувати та пришвидшити робочі процеси, а також підвищити рівень задоволеності лікарів та пацієнтів.

З метою покращення матеріально-технічного забезпечення Стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О.Богомольця Адміністрацією університету розпочато процедуру закупівлі обладнання та створення лабораторії комп’ютерного моделювання і цифрової стоматології, яка не має аналогів серед державних стоматологічних клінік України. Планується закупівля сучасних 3D принтерів, що створюють моделі методом стереолітографії та методом швидкого прототипування, а також оптичних сканерів для оцифровування стоматологічних відбитків та моделей. Такого роду рішення про створення високотехнологічної лабораторії дозволить отримувати практично всі типи ортопедичних конструкцій, зменшити відсоток помилок зумовлених людським фактором, створювати хірургічні шаблони для дентальної імплантації та щелепно-лицевої хірургії, щелепно-лицеві ектопротези. При цьому очікується суттєве зменшення потреби в розхідних матеріалах та затрат часу на виготовлення протезних конструкцій.

Впровадження нових технологій дасть можливість покращити навчальний процес на базі Центру за рахунок демонстрації віртуальних операцій, відпрацювання навичок, повторення анатомії в об’ємному сприйнятті, створення єдиної цифрової бази клінічних випадків «learning case» для навчання студентів та інтернів, створення складних макетів для відпрацювання практичних навичок та демонстрації унікальних випадків.

Прес-центр