САМАРКАНД: УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ НМУ У СЕМІНАРІ ВООЗ

23.05.2016

Європейським регіональним бюро ВООЗ було організовано і проведено16-19 травня 2016 р. у м. Самарканд (Узбекістан) семінар ВООЗ із впровадження Пакету основних заходів з неінфекційних захворювань (НІЗ) для первинної медико-санітарної допомоги в Східній Європі та Центральній Азії.

Метою заходу було  надання підтримки державам-членам ВООЗ у впровадженні Пакету ВООЗ щодо основних заходів боротьби з НІЗ для первинної медичної допомоги, створення платформи для обміну досвідом, забезпечення  взаємодопомоги і обговорення питань, які становлять загальний інтерес. 

Програмою Семінару було передбачено вивчення досвіду інших країн Європейського регіону ВООЗ щодо впровадження сучасних, науково доведених, рекомендованих ВООЗ стратегій боротьби з НІЗ в умовах обмежених ресурсів в первинній ланці охорони здоров’я, перспективних шляхів формування та запровадження  навчальних програм на додипломному та післядипломному рівні щодо профілактики та лікування НІЗ, підходів щодо запровадження моніторингу і оцінки результатів реалізації запропонованого ВООЗ Пакету заходів.

У Семінарі ВООЗ взяли участь  фахівці з 10 країн Європейського Регіону ВООЗ, у т.ч. з України. Українську делегацію представляли керівники профільних структурних підрозділів МОЗ України,  представник Бюро ВООЗ в Україні, професор НМУ імені О.О.Богомольця Т. Грузєва, яка входить в   робочу групу МОЗ України  і є експертом з вказаних питань. 

При проведенні Семінару ВООЗ використовувалися  різні  форми роботи,  у т.ч. лекції, практичні тренінги, у т.ч. робота в малих групах, обговорення тощо.

Лекторами та тренерами виступили  д-р Жілл Фарінгтон (відділ НІЗ та зміцнення здоров’я на всіх етапах життя, ЄРБ ВООЗ, Данія), д-р Ділан Коллінз (Оксфордський університет, Велика Британія),  професор Ренато Гелаззі (радник ВООЗ, Швейцарія), д-р Хуан Телло (керівник програми надання медичних послуг ЄРБ ВООЗ, Данія), професор Тііна Лаатікаінен (Центр співробітництва з ВООЗ з питань профілактики НІЗ, зміцнення і моніторингу здоров’я, Фінляндія) та інші авторитетні фахівці.

Члени української делегації представили напрацьовані в Україні матеріали освітнього курсу з профілактики НІЗ в ПМД, які апробовано в пілотних регіонах,  висвітили питання застосування в країні міжсекторального підходу до боротьби з НІЗ,  окреслили плани щодо імплементації Пакету основних заходів з НІЗ для первинної медичної допомоги (PEN). 
 
Отримані знання буде використано при розробці заходів з реалізації в Україні Національного плану боротьби з НІЗ, при вдосконаленні навчальних програм підготовки фахівців первинної ланки  охорони здоров’я з питань профілактики НІЗ, при написанні сучасних навчально-методичних матеріалів з вказаних питань тощо.

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця