СЕМІНАР З НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ З ВОГНЕПАЛЬНИМИ ПОРАНЕННЯМИ

20.08.2014
“Принципи надання допомоги постраждалим з вогнепальними пораненнями, особливості лікування вогнепальної скелетної травми”.
13 серпня 2014 року на базі кафедри травматології та ортопедії Національного медичного Університету імені О.О. Богомольця та ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», із залученням провідних фахівців цивільної медицини, військових лікарів, а також представників медичної служби, які приймають участь в АТО, відбувся науково-практичний семінар та майстер клас на тему “Принципи надання допомоги постраждалим з вогнепальними пораненнями, особливості лікування вогнепальної скелетної травми”.
Відкрив семінар завідувач кафедри травматології та ортопедії, професор О. А. Бур’янов. Він зазначив важливість проведення подібних заходів з метою обміну інформацією і досвідом та створення єдиного медичного і наукового простору в проблемі надання допомоги постраждалим з вогнепальними пораненнями, необхідність розробки нових та вдосконалення існуючих підходів до надання допомоги пацієнтам зазначеної категорії, наголошено відсутності єдиних підходів у організації допомоги та координації між військовими відомствами та цивільними медичними закладами, відмічено труднощі, з якими щоденно стикаються медики та парамедики.
Було розглянуто: особливості вогнепальної та мінно-вибухової рани, принципи медичного сортування постраждалих та поранених, особливості хірургічної обробки вогнепальних ран. З доповідями виступили проф. Заруцький Я.Л., к.мед.н. Ярмолюк Ю.О., проф. Страфун С.С., к.мед.н. Костюк А.Н. Також, проведено майстер клас по транспортній іммобілізації при ураженнях кінцівок та хребта, особливості зупинки кровотечі у військово-польових умовах та на етапах евакуації, принципи накладання пов’язок при ураженні апарата руху та опори (Мазевич В.Б.), застосування апаратів зовнішньої фіксації (Костюк А.Н). Тут, у дружній патріотичній атмосфері спілкування та дискусії підняли нагальні питання організації надання медичної допомоги пораненим, необхідність узгодження та координації співпраці між Міністерством оборони та охорони здоров’я. В проведенні семінару прийняв участь Пітер Фланіган (Великобританія) — координатор програм підготовки медиків та парамедиків для надання невідкладної допомоги при надзвичайних станах та доктор Пустоваров С.(Україна).
Надзвичайно змістовною та цікавою була доповідь керівника медичною служби батальйону «Донбас» Ю.В. Марченко. Доповідь викликала жваву дискусію інтерес у всіх присутніх. Особливістю доповіді був погляд медика та організатора, який приймає безпосередню участь у наданні допомоги в зоні АТО та на передовій; в доповіді обговорили проблеми, з якими стикаються в зоні АТО, торкнулись аспектів психологічної допомоги постраждалим та медикам.
Всі присутні, а особливо військові медики, відмічали недостатність сил та засобів надання допомоги пораненим. Відмітили неоціненну допомогу волонтерів у забезпеченні медикаментами транспортом. Слід відмітити, майже повну відсутність броньованих машин для вивезення постраждалих та поранених з поля бою.
Безумовно, лише всебічне обговорення та обмін досвідом можуть покращити результати роботи медичних працівників. Проте, необхідне не тільки обговорення, але активні дії керівництва щодо організації, медичного забезпечення, і головне, формування єдиного погляду на проблему надання допомоги постраждалим з вогнепальними пораненнями.
За підсумками було прийнято резолюцію:
1.         Необхідна координація співпраці медичних служб МО України та МОЗ України в рамках єдиної системи надання допомоги хворим в умовах військових дій.
2.         Розглянуто питання про додаткове матеріальне та кадрове забезпечення окремих центральних та міських районних лікарень, що наближені в зони дії АТО.
3.         Покращити матеріальне забезпечення надання допомоги пацієнтам з вогнепальними пораненнями кінцівок. Перш за все за рахунок закупівлі апаратів зовнішньої фіксації та апаратів VAC-терапії.
4.         Розробити систему підготовки медичних працівників різних ланок з залученням не тільки вітчизняних, але й міжнародних фахівців, широке залучення для навчання у міжнародних програмах.
5. Створено робочу міжнародну групу із залученням фахівців Британського коледжу парамедиків, Національного медичного університету, ДУ «ІТО НАМН України», Військово-медичної академії та ГВКГ МО України для підготовки медичних працівників, волонтерів, військовослужбовців для надання медичної допомоги в умовах бойових дій.