СПІВПРАЦЯ ФАХІВЦІВ УНІВЕРСИТЕТУ ТА НАУКОВЦІВ США В РАМКАХ ДОСЛІДЖЕННЯ НАЙСКЛАДНІШИХ ПИТАНЬ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

06.04.2018

2-5 квітня 2018 року в Україні перебувала група дослідників з Університету Браун і Бостонського університету (США). Такі візити стали вже традиційними, необхідною частиною співпраці у рамках впровадження двох грантів на дослідження найскладніших і невизначених питань туберкульозу в Україні. З української сторони до роботи залучені фахівці кафедри фтизіатрії та пульмонології на чолі з професором Василем Петренком та кафедри патологічної анатомії №2 на чолі з професором Сергієм Гичкою. Цього разу у складі групи були д-р Наташа Рибак, асистент-дослідник Рейчел Падійа (університет Брауна), епідеміолог, доктор філософії Хелен Дженкінс (Бостонський університет) і лікар, доктор філософії Вунмі Айбана, яка працює в Хьюстоні.

Усі гості мають значний досвід досліджень туберкульозу в Україні. Так, д-р Наташа Рибак, лікар-інфекціоніст, яка опікується пацієнтами з ВІЛ і туберкульозом, зокрема дітьми, з 2012 року займається дослідженнями поширення обох інфекцій в Україні. Дослідження д-р Хелен Дженкінс стосується реєстрації туберкульозу у дітей. Математичне моделювання, що вона провела, свідчить про те, що значний тягар туберкульозу і подвійної інфекції ТБ/ВІЛ в Україні спричинює набагато більшу захворюваність і смертність дітей, ніж офіційно реєструється. Вунмі Айбана і Рейчел Падійа провели тривалий час в Україні, виконали дослідження причин низької ефективності лікування туберкульозу.

Програма візиту була насиченою і включала відвідування протитуберкульозних лікарень, інфекційного відділення дитячої лікарні ОХМАТДИТ, зустрічі з керівництвом Центру Громадського здоров’я МОЗ України, представниками партнерських організацій, що працюють в галузі контролю за туберкульозом і ВІЛ-інфекцією. Під час кожної зустрічі обговорювалися найбільш складні питання контролю за туберкульозом, і виявилося, що заплановані міжнародною групою дослідження є давно очікуваними в Україні. Насамперед, це стосується відстеження контактів хворих на туберкульоз, вивчення причин пізнього виявлення туберкульозу у дітей, молекулярно-епідеміологічних досліджень.
На завершення візиту гості виступили на міжнародній конференції, присвяченій Всесвітньому дню здоров’я, яка проходила в університеті 5 квітня 2018 року.

Кафедра фтизіатрії та пульмонології