СПІВПРАЦЯ З КАРОЛІНСЬКИМ ІНСТИТУТОМ: ПІДСУМКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

29.12.2016

Під час візиту у грудні 2016 року до Каролінського Інституту (КІ) учасники делегації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у складі ректора, професора Катерини Амосової; першого проректора з науково-педагогічної роботи, професора Ярослава Цехмістера; проректора з міжнародних зв’язків, професора Олесі Линовицької; завідувача кафедри хірургії №4, професора Володимира Мішалова та начальника науково-дослідної частини PhD Андрія Дінця відвідали стоматологічний факультет на базі Каролінської університетської лікарні (Худінг).

Співпраця зі стоматологічним факультетом КІ розпочалася у 2007 році, коли було започатковано спільний проект у сфері медичних досліджень та підготовки наукових медичних кадрів. В рамках спільного освітньо-наукового проекту з КІ аспірант кафедри хірургічної стоматології Григорій Тур (науковий керівники проф. Маланчук В.О., Ion Tcacencu, Mikael Wendel.) успішно захистив дисертаційну роботу в КІ та отримав ступінь доктора філософії.

За участі наукових керівників на базі КІ та НМУ проводилися наукові конференції, майстер-класи. У травні цього року в НМУ на базі стоматологічного факультету відбувся семінар на тему: «Стан здоров’я ротової порожнини та серцево-судинні захворювання» (“Oral Health and Cardiovascular Diseases”), який було проведено спільно з колегами з КІ.

Під час зустрічі з заступником завідувача кафедри стоматології, доцентом Маргаретою Халтін (Margareta Hultin) та доцентом кафедри пародонтології Каре Бухлін (Kare Buhlin) було презентовано напрямки наукових досліджень та головні пріоритети в освітній діяльності стоматологічного факультету Каролінського Інституту, обговоренні грані співпраці, подальші кроки щодо реалізації спільних освітньо-наукових проектів, розглянута можливість спільної участі в програмі академічної мобільності між університетами, проведення спільних заходів. Каре Бухлін ознайомив делегацію НМУ з роботою кафедр (терапевтичної, хірургічної стоматології, ортодонтії), а також фантомного класу. Доцентом кафедри пародонтології Каре Бухлін підкреслив, що в передклінічній підготовці студентів особлива увага приділяється саме відпрацюванню практичних навичок на фантомах. У фантомному класі КІ організовано 80 робочих місць для відпрацювання різних маніпуляцій – від препарування до роботи з імплантами.

У ході візиту до Інституту медицини навколишнього середовища Каролінського Інституту відбулася зустріч з професором Йораном Першагеном, постдоком Оленою Грузєвою, а також випускниками НМУ Юлією Савчук та Оксаною Горощук, які є PhD-студентами в Каролінському Інституті.

Професор Й. Першаген та О. Грузєва презентували поточні науково-дослідні проекти з вивчення впливу шуму, забруднення повітря на стан здоров’я людини та тривалість життя. Були підсумовані результати минулої спільної роботи та обговорені перспективи подальшої співпраці, можливості та умови для реалізації нових проектів в галузі епідеміології. Науково-дослідна група професора Першагена активно займається освітніми проектами в Україні за напрямом «епідеміологічні дослідження» у рамках якого другий рік поспіль у НМУ проводяться тренінги з дизайну епідеміологічних досліджень для молодих учених.

На 2017 рік заплановано проведення наступного тренінгу з епідеміології, який проходитиме на базі НМУ імені О.О. Богомольця.

Відділ міжнародних зв’язків