СПІВПРАЦЯ З ВАРШАВСЬКИМ МЕДИЧНИМ УНІВЕРСИТЕТОМ

18.10.2017

Останнім часом співпраця між НМУ та вищими медичними закладами Польщі значно активізувалася. Наразі Варшавський медичний університет, Колегіум Медікум Ягеллонського університету, Вроцлавський медичний університет, Медичний університет Лодзю є стратегічними партнерами НМУ в багатьох спільних  наукових та освітніх проектах. Цього року за підтримки Посольства Польщі в Україні в НМУ був заснований Центр польсько-української наукової та культурної співпраці.

12 жовтня 2017 року до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця завітала проректор з навчальної роботи (Deputy Rector for Student Affairs and Education) професор Барбара Гурніцька (Prof. Barbara Górnicka MD, PhD) та пан Кшиштоф Круліковський, уповноважений представник президента Окружної лікарської ради Варшави (Krzysztof Królikowski, Pełnomocnik Prezesa Okręgowej Rady Lekarskiej). Варшавський медичний університет – це один із найбільших і найстаріших медичних університетів Польщі, котрий має багаті традиції з 1809 року, сучасну інфраструктуру, лікарні, потужні наукові школи. Між НМУ та Варшавським медичним університетом є чинний договір про співпрацю, котрий діє не на папері, а в дійсності. Наразі 8 співробітників кафедри оториноларингології пройшли стажування на відповідній кафедрі у Варшаві.

У травні цього року в Варшавському медичному університеті відбувся захист дисертаційної роботи аспірантки кафедри оториноларингології НМУ (науковий керівник – професор Олександр Науменко), заплановані спільні майстер-класи за участю завідувача кафедри оториноларингології Варшавського медичного університету професора Казіміра Нємчика, був поданий спільний проект за програмою Еразмус+.  На зустрічі з польськими колегами від НМУ були: ректор, професор Катерина Амосова, проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька, проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, завідувач кафедри патологічної анатомії №2, професор Сергій Гичка, начальник відділу міжнародних зв’язків відділу Ганна Малунова та координатор Центру польсько-української наукової та культурної співпраці Марія Кузнецова.

У ході бесіди були обговорені стан співпраці та поточні проекти між нашими університетами, а також підняті питання щодо майбутніх напрямків спільної діяльності. Професор Барбара Гурніцька наголосила, що Варшавський медичний університет відкритий до інших форм співпраці і запропонувала обговорити співробітництво на ширшому, не лише міжкафедральному, а й міжінституційному рівні. Серед напрямів майбутньої співпраці сторони окреслили такі види спільної діяльності: наукова співпраця за різними напрямами; спільна підготовка PhD студентів; обмін студентів; організація та проведення міжнародного конкурсу студентських робіт; спільна участь у програмі з міжнародної кредитної мобільності Еразмус+; започаткування програми подвійного диплома зі спеціальності «Громадське здоров’я». Професор Бабрбара Гурніцька за фахом спеціалізується на патологічній анатомії. Тому їй було особливо приємно познайомитися зі своїм колегою з НМУ – професором Сергієм Гичкою, завідувачем кафедри патологічної анатомії №2. У контексті зустрічі професори обмінялися контактами та окреслили напрями потенційної співпраці.

Відділ міжнародних зв’язків
Центр польсько-української наукової та культурної співпраці