СПІВРОБІТНИК НМУ ПРАЦЮВАВ ХІРУРГОМ-ДОБРОВОЛЬЦЕМ В СТАНИЦІ ЛУГАНСЬКІЙ

20.03.2017

Протягом місяця (з 30 січня до 28 лютого 2017 року) професор кафедри хірургії стоматологічного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ярослав Сусак добровольцем працював хірургом в Центральній районній лікарні Станиці Луганської у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) імені М.Пирогова у розпорядженні штабу АТО.

Завданням хірургічної служби було надання хірургічної допомоги місцевому населенню та військовослужбовцям.
В цей період в Станично-Луганській ЦРЛ не бракувало практично всіх спеціалістів, які виїхали в Україну або Росію, а тому допомогу лікарів ПДМШ ім. М.Пирогова важко переоцінити. Це була третя «ротація» лікарів ПДМШ ім. М.Пирогова в в Станично-Луганській ЦРЛ.

Внаслідок воєнних дій 2014-2015 років Станично-Луганську ЦРЛ було повністю знищено. За 2016 рік лікарню частково відновлено, до сьогодні тривають роботи по відновленню. Зокрема, повністю налагоджено сучасне опалення, проведено заміну вікон, даху, проводять реконструкцію пральної та стерилізаційної. Частково закуплено медичне обладнання, зокрема апарат УЗД та ін. З медикаментозним забезпеченням хворих в лікарні ситуація нічим не відрізняється від інших районів України і в цьому питанні місцевим жителям часто допомагають волонтери, військові лікарі, міжнародні гуманітарні місії.

Професор Ярослав Сусак щоденно проводив обхід хворих хірургічного відділення, консультував та оперував тяжкохворих, проводив консультуції амбулаторних пацієнтів.
Колектив лікарів в Станично-Луганській ЦРЛ з вдячністю сприйняв фахову допомогу (окрім хірурга в лікарню приїхали анестезіолог, педіатр, лікар невідкладних станів, терапевт). Місцеве населення також вдячне за допомогу та з повагою відносилось до лікарів ПДМШ ім. М.Пирогова.

Відділ лікувально-консультативної роботи

scan_20170320_163135