СПІВРОБІТНИКИ НДІ ЕКМ ОТРИМАЛИ СТАТУС МІЖНАРОДНИХ ТРЕНЕРІВ ЗА ПРОГРАМОЮ ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ ЛАБОРАТОРІЙ ДО АКРЕДИТАЦІЇ

05.04.2018

Одним із критеріїв існування системи якісного менеджменту та роботи діагностичної лабораторії в світі є акредитація за вимогами основаними на стандарті ISO 15189:2012. Але проведення акредитації потребує серйозної підготовки і перш за все імплементації в лабораторії системи управління якості та її контролю.

Американською спілкою клінічних патологів (ASCP), Центром контролю та профілактики захворювань США (Center of Disease Control and Prevention; CDC) в країнах з обмеженими ресурсами успішно втілений і довів свою ефективність Поетапний процес покращення якості роботи лабораторій заснований на програмі Strengthening Laboratory Management Toward Accreditation (SLMTA). У січні 2018 року відповідно до підписаного меморандуму між ASCP, CDC та МОЗ в Україні почалася реалізація плану покращення якості санітарно-гігієнічних лабораторій у країнах, що розвиваються, задля досягнення вимог стандарту ISO 15189 за програмою SLMTA.

Команда з 24 фахівців зі всієї України (в складі яких були співробітники НДІ ЕКМ НМУ імені О.О.Богомольця – професор Лариса Натрус та зав.лабораторії Ірина Рижко) пройшла два 2-х тижневих курсів навчання «Тренінг для тренерів» для оволодіння методиками та техніками підготовки спеціалістів лабораторії в напрямку досягнення відповідності вимогам стандарту ISO 15189. Навчання на Тренінгу супроводжувалося виконанням «Проекту покращення у власній лабораторії» і після успішного завершення навчання учасники отримали сертифікат Тренера міжнародного рівня. 2-3 квітня 2018 року відбувся фінальний тренінг для 12 учасників-лідерів за програмою Laboratory Mentorship з отриманням сертифікату «Наставника за програмою SLIPTA» із можливістю залучатися до програм акредитації в якості ментора або аудитора. Такий статус отримала Лариса Натрус – директор НДІ ЕКМ.

Науково-дослідний інститут експериментальної та клінічної медицини