СТАЖУВАННЯ В ЛІТНІХ ШКОЛАХ БЕЛЬГІЇ ТА НІДЕРЛАНДІВ

30.07.2018

Старший лаборант кафедри дитячих інфекційних хвороб, випускник 2018 року медичного факультету № 3 Євгеній Гречуха проходив стажування в літніх школах Європи. 2 – 9 липня – в Summer School on Vaccinology 2018 (м. Антверпен, Бельгія), 16 – 27 липня – в Utrecht Summer School: Infection meets Immunity (м. Утрехт, Нідерланди). Своїми враженнями про набутий досвід та отримані знання ділиться з колегами.
Форма участі в Літній школі в Антверпені передбачає виконання домашнього завдання, роботу в групах з виконанням завдання по певному захворюванню, представлення презентації, складання екзамену; в Утрехті – прослуховування лекцій, участь в інтерактивних заняттях, екзамен у вигляді наукових дебатів. За результатами стажування в обох літніх школах вручені дипломи та сертифікати з акредитацією ECTS.

Літня школа в Антверпені

Літня школа з вакцинації вже 10-тий рік поспіль організовується Центром дослідження вакцин університету Антверпа спільно з представниками студентської організації EMSA в історичній будівлі університету.
Програма школи передбачає 6 модулів: 16 лекцій з основ імунології та вакцинації, захворювань, що можуть контролюватися за допомогою якісно проведених заходів та охоплення вакцинацією, законодавчих основ та особливостей комунікації. Виділено окремий час для оволодіння практичними навичками.
Школа організована за ініціативи та участі професора П’єр Ван Дама (знакової фігури в області вакцинації) та його помічниць – PhD кандидатів, студентів та лекторів. На курс запрошуються спеціалісти галузі з Греції, Італії, Британії, Нідерландів. Особливою подією стали лекції президента Європейської спілки дитячих інфекційних захворювань (ESPID) професора Адама Фіна про менінгококові та пневмококові вакцини.
Підтримка курсу надається з боку ESPID та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Щороку подається більше 130 заявок лише для участі в самій школі, з них – менше 10 учасникам надається стипендія. Цьогоріч вказану стипендію отримав і Євгеній Гречуха. Сумарно в школі брало участь понад 60 осіб з більше як 50 країн.

Літня школа в Утрехті

Літня школа в університеті Утрехта має більш ніж 30-ти річну історію. Курси медико-біологічного напрямку нараховують 9 різноманітних активностей. Триває школа два тижні – з інтерактивними лекціями (кожного дня більше 3 лекцій), обговореннями та завданнями. Участь – виключно на платній основі, з обмеженою кількістю знижок. Кожного дня учасники отримують на руки актуальні статті досліджень місцевих науковців та виконують специфічні завдання. Для прикладу: один із спікерів (спеціаліст в сфері дослідження сепсису) – Eric Hack – пропонує, працюючи в групах, представити свої концепції на основі отриманих знань з імунології та мікробіології, винайдення засобів для лікування сепсису. У подальшому теорії потрібно презентувати і вступати зі спікером у наукову дискусію. По закінченню – інформація про сучасні тренди в зазначеній галузі.
Учасники школи мали екскурсію університетом, клінікою та лабораторіями. Клініка університету є місцем, де розглядають усі найскладніші та незрозумілі випадки. Окрім цього функціонує найбільший в країні дитячий онкологічний центр.
Останній день школи передбачає проведення наукових дебатів.

За гарну підготовку, яка надала можливість відповідати високим стандартам та формату престижних літніх шкіл Європи Євгеній Гречуха висловлює подяку науковим керівникам – доценту кафедри педіатрії № 4 НМУ Ганні Гнилоскуренко, асистенту кафедри мікробіології Вадиму Понятовському, також декану медичного факультету № 3 професору Оксані Виговській, автору Медичного турніру старшому лаборанту кафедри внутрішньої медицини № 3 Астри Меліксетян.

Деканат медичного факультету №3, відділ міжнародних зв’язків, кафедра дитячих інфекційних хвороб