СТУДЕНТКА НМУ ІМЕНІ О. О. БОГОМОЛЬЦЯ СТАЛА УЧАСНИЦЕЮ МІЖНАРОДНОЇ ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ З ОНКОЛОГІЇ

15.08.2018

Софія Ніколаєнко, студентка 6 курсу медичного факультету № 1, стала учасницею ESMO-ESO Course on Medical Oncology for Medical Students, котрий проходив 19-24 липня 2018 року у м. Валенсія (Іспанія) на базі медичного факультету Університету Валенсії. Цей захід об’єднав онкологів та студентів-медиків із більшості країн Європейського регіону. До конкурсу на участь було подано близько 700 заявок, із яких виграли 90 ліпших, а їхні автори отримали змогу поринути у світ медичної онкології протягом насиченого 5-денного курсу.

Структура школи складалася з лекцій, майстер-класів, круглих столів та яскравої культурної програми. Робота розпочалася з двох коротких вступних лекцій по 15 і 20 хвилин кожна, протягом яких були висвітлені питання найновіших досягнень медичної онкології та її роль в освіті майбутніх лікарів.
Наступна частина була присвячена загальній онкології – діагностиці та стадіюванню пухлинних захворювань, а також засадам системних терапій – хіміо-, гормоно-, таргетній та імунотерапії. Далі розпочалася спеціальна онкологія за темами раку яєчників, яєчок, нирки, передміхурової залози, колоректального раку, раку шлунку, грудей, легень, меланоми, пухлин головного мозку та лімфом. Усі лекції мали типовий план. Перша частина була присвячена загальному опису кожної патології – поширеність, фактори ризику, діагностика та стадіювання. Основна частина складалася з огляду результатів клінічних досліджень різних типів системної терапії та рекомендацій, сформованих на їхній основі.
Після цього – час на запитання/відповіді. У кінці протягом 30-40 хвилин був розбір найтиповіших клінічних випадків по кожній із вказаних нозологій з інтерактивним обговоренням діагностики та лікування.

Окрім лекцій були проведені два майстер-класи з клінічних випадків колоректального раку та раку легень. Усіх учасників розбили на 3 групи, прикріпили до кожної з груп лікаря-експерта з числа лекторів курсу. Усередині груп виділили підгрупи по 5-8 студентів, котрі мали визначати 1) діагностику та стадіювання; 2) біомаркери; 3) лікування; 4) оцінку ефективності лікування та спостереження. Після роботи у підгрупах студенти представляли свої напрацювання, обговорювали все з викладачем у групі, а потім один з учасників представляв цей випадок перед усіма слухачами.
Наприкінці курсу відбувся іспит з пройденого матеріалу, котрий складався з 50 тестів типу «А». Час на іспит – до 60 хвилин.
Після цього – церемонія закриття курсу, котра відбулася в головній лекційній аудиторії медичного факультету Університету Валенсії.

Відділ міжнародних зв’язків