СТУДЕНТСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ПРО ЗМІНИ ДО ЗУ «ПРО ВИЩУ ОСВІТУ»

18.10.2017

14 жовтня 2017 року у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося студентське обговорення про зміни до ЗУ “Про вищу освіту”. Серед найважливіших тем обговорення стала – система управління ВНЗ, зокрема студенти запропоновали дворівневу система, в якій буде розподіл наукової та організаційної сфери. До Університету завітали представники органів студентського самоврядування (ОСС) та студентського активу України, а серед запрошених гостей – Олег Шаров (Директор департаменту вищої освіти при Міністерстві освіти і науки України), Олена Панич (експерт Реанімаційного Пакета Реформ – РПР) та Єлизавета Щепетильникова (голова Наглядової ради та екс-президент Української асоціації студентів – UAS).

Під час зустрічі було розглянуто питання про два напрями роботи департаменту : 1) система управління ВНЗ; 2) державне фінансування.
Також зазначено, що студентська активність потребує деяких змін:
– зменшення рамок Закону на ОСС;
– орієнтація ОСС на внутрішні проблеми кожного ВНЗ, задля оперативного реагування на проблеми;
– зміна процедури представлення студентів у Вченій Раді ВНЗ.

Обговорювалось питання активності студентів. За словами директора департаменту вищої освіти при Міністерстві освіти і науки України Олега Шарова, є ефективне лідерство – є ефективне студентське самоврядування. Олег Ігорович зазначив, що для цього необхідне регулярне і плідне навчання, зустрічі на форумах, семінарах і т.д. «Це є необхідністю для обміну досвідом, мотивації та активізації студентської молоді. На сьогодні існує проблема пов’язана з тим, що успішні голови ОСС не займаються підготовкою якісної команди, яка залишиться після їхньої каденції. Варто звернути увагу на те, що запропонована система впливає на проблемні та найспірніші моменти: вибори управлінця, збалансованість сил в університеті, важелі прийняття впливу, забезпечення якості освіти та відкритість навчального закладу».

Іншими важливими темами на обговоренні стали: студентські профспілки (зазвичай студпрофком очолює людина зрілого віку, яка не є студентом, через це з’являються питання до їх здатності репрезентувати думку молоді, а багато студентів зазначило, що у конфліктах з адміністрацією, студпрофкоми часто підтримують останніх, хоча мали б – студентів); стаття 40 ЗУ «Про вищу освіту» (говорили про те, чи дозволяє вона без перешкод говорити та впливати на проблеми університету), а також фінансування коледжів та система фінансування вищої освіти загалом; права курсантів-військовослужбовців у самоврядуванні; мобільність; ЗНО для магістрів. У ході зустрічі студенти дискутували про зміни, які запропонують внести до ЗУ «Про вищу освіту», напрацювали власні пропозиції і представлять їх робочій групі при комітеті Верховної ради України. Висловлюємо подяку запрошеним гостям Олегу Шарову, Олені Панич, Єлизаветі Щепетильниковій, адже їхній досвід та знання є безцінними для якісного опрацювання змін до закону.

Студентський парламент