СТУДЕНТИ З ІТАЛІЇ ПРОЙШЛИ СТАЖУВАННЯ НА КАФЕДРІ ХІРУРГІЇ №4

27.10.2017

Протягом жовтня 2017 року двоє італійських студентів 4 курсу: Стефано Рубаттіно з Університету Генуї (Università degli Studi di Genova) та Анна Васкотто з Університету Трієста (Università degli studi di Trieste) проходили стажування на кафедрі хірургії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Практика на опорній кафедрі хірургії №4 відбувалася під керівництвом завідувача, професора Володимира Мішалова. Куратором стажування іноземних студентів в НМУ був асистент кафедри хірургії №4 Євген Заводовський. Стажування проходило в рамках програми міжнародного обміну «IFMSA» (International Federation of Medical Students’ Association).

Під час стажування студенти брали участь у лікувально-діагностичних маніпуляціях, освоювали практичні навички роботи, проводили лабораторні дослідження аналізів. Також студенти були присутніми на процедурах гастро- та колоноскопій, проводили клінічне обстеження пацієнтів та відвідували хворих під час ранкових обходів співробітників відділень. «Студенти, які приїхали до нас з Італії вражені тим, що мали можливість брати участь в оперативних втручаннях на кафедрі хірургії №4, на кафедрі урології, лапароскопічних операціях – резекції печінки, кишечника, пухлинних утворень. Таке стажування на кафедрі для іноземних студентів відбувається протягом останніх 5 років. Іноземні студенти працюють на найсучаснішому обладнанні кафедри та вдосконалюють свої компетентності під керівництвом провідних фахівців», – розповів професор Володимир Мішалов.

На базі кафедри хірургії №4 італійські студенти мали змогу не лише побачити багато оперативних втручань, а й взяти безпосередню участь в операціях, асистуючи хірургам. «В Олександрівській клінічній лікарні, де розташовано багато кафедр НМУ, Стефан та Анна брали участь в операціях з судинної хірургії, загальної хірургії, а також кафедра урології надала можливість асистувати іноземним студентам на операції з видалення пухлини нирки і в інших обширних оперативних втручаннях. Студенти ознайомилися з роботою ендоскопічного та приймального відділення, побачили загальний хірургічний стаціонар», – розповів асистент Євген Заводовський.

Стажування було зосереджено на практичній роботі: студенти працювали в перев’язочній (догляд за ранами), а загальна лікарська практика хірургічного профілю протягом місяця була надзвичайно плідною. На цьому наголосив і студент 4 курсу Стефано Рубатіно. «Проходження такого стажування в Україні дозволило відчути себе справжнім лікарем, бо в Італії ми на 4 курсі ще не маємо доступу до пацієнтів, а це унеможливлює глибше осягнути обрану професію. Практика навчила мене витримці і терпінню, що, безперечно, стане в нагоді у подальшій лікувальній роботі. Крім того, стажування – це багато інших нових і незабутніх вражень. Мені дуже сподобалася Україна та дружні люди на кафедрі хірургії, які щодня допомагали, передавали нам свій досвід і знання та завжди відповідали на усі наші запитання», – поділився враженнями студент Університету Генуї Стефано Рубатіно.

Прес-центр