ТРЕТЄ КОЛО ЗБУРЕННЯ КИЇВСЬКОГО МЕДУНІВЕРСИТЕТУ

04.10.2014
У Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця конфлікт то вибухає, то тліє вже тривалий час. Здавалося б, після звільнення Віталія Москаленка з посади ректора і обрання керівником з восьми претендентів професора Катерини Амосової в університеті запанує ділова атмосфера. Проте 4 липня екс-ректор отримав рішення судді Печерського районного суду Києва про негайне відновлення його на посаді. Апеляційний суд Києва 30 липня скасував це рішення.
 
— Однак, — сказала на прес-конференції Катерина Амосова, — екс-ректор все ще не полишає надії повернутися. Наприкінці вересня в медуніверситет надійшла ухвала Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ, з якої стало відомо, що Віталій Москаленко подав касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду міста Києва, який встановив, що звільнення Віталія Москаленка було в межах закону. І це при тому, що перевірка Державної фінансової інспекції виявила фінансові зловживання на величезну суму за період з 2010 по 2014 роки. Це не єдиний факт корупції та зловживання службовим становищем. Правоохоронні органи активно розкривають «напрацьоване» попередніми роками. Нині ситуація кардинально змінюється. Завдяки глибоким реформам в університеті створено антикорупційний комітет та громадську раду, представники студентського активу увійшли в усі органи управління, зокрема в тендерний комітет, істотно скоротився рівень корупції.
 
Катерина Амосова вважає, що суспільство має знати про перебіг подій в університеті, оскільки він чи не першим в Україні розпочав боротьбу проти корупції. Вона впевнена, що ця історія має стати історією успіху здорових сил.
 
— Особисто я зроблю все для того, щоб відродити довір’я суспільства до навчального закладу, — заявила ректор. — Університет відповідатиме європейським вимогам. Заради цього йдемо на третє коло боротьби за справедливість.
 
Позицію ректора підтримують і студенти.
 
— Яким би не було рішення суду, — заявив представник молоді Василь Гілюк, — студенти екс-ректору не дозволять переступити поріг. Саме так ми вчинили після рішення Печерського суду. Змінювати позицію не збираємось. Однак сподіваємось на справедливе рішення.
 
Отож напруження не спадає. Історія ця — своєрідний урок для кожного з нас і багатьох навчальних закладів. А ще — для майбутнього. Адже новий закон про вищу освіту передбачає широку автономію для університетів. Працюватиме вона лише там, де чесність і порядність, верховенство закону та моральні цінності визначатимуть стиль життя.
 
Конфлікт в університеті імені О. О. Богомольця — не лише економічний. За останні роки, стверджують фахівці, а пацієнти в цьому переконуються щодня, різко впав рівень підготовки лікарів. Тому відставка ректора — лише вершина айсберга проблем. Галузь потребує поліпшення підготовки кадрів. Без наведення елементарного порядку в університетах, без морального й професійного прикладу викладачів цього не зробити.
Микола ПЕТРУШЕНКО, "Урядовий кур'єр"