ТРИВАЄ СПІВПРАЦЯ НАУКОВЦІВ УНІВЕРСИТЕТІВ США ТА НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

05.09.2017

З 28 серпня по 1 вересня 2017 року кафедра фтизіатрії та пульмонології на чолі з завідувачем кафедри, професором Василем Петренко, приймала гостей із Сполучених Штатів Америки – професора епідеміології Бостонського університету Роберта Хорсбурга та колег, що займаються лікуванням туберкульозу в університетській клініці Університету Брауна – Сільвію Чіан, Наталію Рибак та студентку Рейчел Паділлі. Свій візит закордонні гості розпочали з Національного медичного університету імені О.О.Богомольця і були вражені його багатою історією та надбаннями. Під час екскурсії університететом відвідали Науково-дослідний інститут експериментальної та клінічної медицини. Про фундаментальні та клінічні дослідження, які проводяться в Університеті гостям розповіли директор Інституту, професор Лариса Натрус і завідувач кафедри біоорганічної та біологічної хімії, професор Людмила Гайова. Особливу увагу професорів привернули дослідження, пов’язані із лікуванням туберкульозу, бо вже багато років дослідники університету вивчають проблему (токсичність ізоніазиду, головного протитуберкульозного препарату) та шляхи її подолання, яка зараз набуває все більшої актуальності в усьому світі.

Під час візиту в Київську міську дитячу клінічну туберкульозну лікарню (смт. Пуща Водиця), яка є клінічною базою кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ імені О.О. Богомольця американські науковці поспілкувалися з студентами 6-го курсу медичного факультету №3 щодо питань дитячого туберкульозу. Студенти зацікавились діагностикою та лікуванням туберкульозу серед дітей в США та Перу, а відповіді на запитання отримали від Сільвія Чіан, яка нещодавно повернулася з Перу, де вивчала проблеми захворюваності на туберкульоз. Під час зустрічі про свої наукові здобутки розповіла і студентка медичного факультету №3 Юлія Кухарівська, активна учасниця студентського наукового гуртка кафедри фтизіатрії та пульмонології і переможниця Грантової конференції 2017 року серед студентів НМУ імені О.О. Богомольця. Наукове дослідження проводиться спільно з кафедрою біологічної та біоорганічної хімії, мета – вивчення впливу поліморфізму гену CYP2E1 на ризик виникнення гепатотоксичних реакцій у хворих на туберкульоз.

З американськими колегами зустрілися і завідувач кафедри патологічної анатомії №2, професор Сергій Гички та доцент кафедри Петро Кузик. Учасники обговорили проблеми патоморфозу туберкульозу в сучасних умовах та особливості перебігу захворювання в дитячому віці. Також між сторонами була досягнута домовленість про співпрацю щодо удосконалення методів діагностики туберкульозу та вивчення причин діагностичних помилок.

Гості відвідали Київський обласний протитуберкульозний диспансер (м. Боярка), спеціалісти якого беруть участь в наукових дослідженнях, що проводяться між кафедрою фтизіатрії та пульмонології НМУ імені О.О. Богомольця і університетами Брауна та Гарварда. На цій базі науковців з США зацікавила структура закладу, види лікування, робота діагностичних підрозділів, де лікарі протитуберкульозного диспансеру продемонстрували найважчі випадки ведення хворих на туберкульоз.
30 вересня голова правління неурядової організації «Міжнародний інститут проблем ВІЛ/СНІДу та туберкульозу», полковник медичної служби Армії США у відставці д-р Еліот Якобс Перлман, запросив гостей на конференцію, присвячену завершенням чотирирічного проекту в рамках Надзвичайного плану Президента США для боротьби з ВІЛ/СНІДом (DHAPP PEPFAR): ця організація виконувала роботу із покращення виявлення ВІЛ-інфекції у Збройних Силах України.

Візит завершився обговоренням планів подальшої співпраці для вивчення актуальної проблеми сьогодення – туберкульозу. У перспективі ˗ відстеження поширення туберкульозу в осередках туберкульозної інфекції, а також із застосуванням молекулярно-генетичних досліджень, які успішно застосовуються в усьому світі, дослідження індивідуальних особливостей людини, що сприяють розвитку туберкульозу. Зростає зацікавлення фахівців із університетів Гарвард, Брауна, Техаського та Бостонського щодо співпраці з кафедрою фтизіатрії та пульмонології НМУ імені О.О. Богомольця.

Кафедра фтизіатрії та пульмонології