УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ НМУ У СПІЛЬНОМУ ЗАСІДАННІ ФАХІВЦІВ ВООЗ ТА НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКСПЕРТІВ В РАМКАХ SAICM QSP ПРОЕКТУ

28.11.2017

23-24 листопада 2017 р. в рамках міжнародного SAICM QSP проекту «Зміцнення потенціалу для раціонального управління біоцидами (пестицидами та дезінфікуючими засобами) для зниження впливу на населення в Україні» відбулось спільне засідання групи фахівців ВООЗ та національних експертів.

В роботі міжнародного форуму від Національного медичного університету імені О.О. Богомольця прийняли участь директор Інституту гігієни та екології НМУ професор Омельчук Сергій Тихонович та завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини, професор Гринзовський Анатолій Михайлович.

В діяльності засідання експертної групи прийняли участь: Директор ДУ «Інститут громадського здоров’я НАМНУ», академік НАМН України, професор Сердюк А.М.; Віце-президент Національної академії медичних наук України Заболотний Д.І.; міжнародні експерти Ms Irina Zastenskaya, WHO Regional Office for Europe; Ms Maristella Rubbiani, Istituto Superiore di Sanità, Italy, Ms Flore Cognat, CEFIC; представники Боро ВООЗ в Україні; МОЗ України, Держпродспоживслужби України, провідних профільних наукових установ України, вітчизняних виробників біоцидів та  громадських  організацій.

На засіданні проаналізовано нормативно-правові акти щодо біоцидів та пестицидів в Європейському Союзі та досвід ЄС щодо законодавства в сфері поводження з біоцидами; вимоги та рекомендації  ВОЗ (WHOPES) при проведенні оцінки та встановлення ризиків для населення та працівників біоцидів. Окремим питанням розглядалось забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій пов’язаних з поводженням із біоцидами (пестицидами).

Директором Інституту гігієни та екології, професором Омельчуком С.Т., який є національним експертом з даної проблематики, зроблено доповідь в якій проаналізовано нормативно-правові акти та технічна документація, відповідно до яких проводяться дослідження (випробування) дезінфекційних засобів; показано зміни в системі центральних органів виконавчої влади України, до повноважень яких належить поводження з біоцидами; запропоновано програми технічного навчання та перепідготовки/післядипломної освіти.

Професор С.Т. Омельчук на основі фундаментального аналізу технічного, кадрового та методичного забезпечення лабораторних досліджень біоцидів показав основні проблеми системи функціонування державних лабораторій, зокрема:

  • неефективність використання державних ресурсів внаслідок розгалуженості мережі відомчих державних лабораторій і дублювання випробувань, що призводить до їх низької якості;
  • монополізація ринку лабораторних послуг внаслідок обов’язковості проведення державних випробувань та експертиз;
  • залежність державних лабораторій від центральних та місцевих органів виконавчої влади, у сфері яких вони перебувають;
  • виникнення додаткових перешкод для бізнесу внаслідок дублювання випробувань та невизнання їх результатів центральними органами виконавчої влади.

Робота над виконанням SAICM QSP проекту продовжується відповідно до плану реалізації завдань даного проекту.

 

Кафедра медицини надзвичайних ситуацій
та тактичної медицини