УКРАЇНА-ШВЕЦІЯ: РОЗВИТОК СПІВПРАЦІ МІЖ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ТА КАРОЛІНСЬКИМ ІНСТИТУТОМ

14.12.2016

Щорічно в грудні в рамках співпраці між Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця (НМУ) та Каролінським Інститутом (KI) відбуваються візити представників НМУ до Каролінського Інституту, під час яких проводяться обговорення поточних проектів та перспектив розвитку співпраці між медичними університетами.

7-10 грудня 2016 р. проходив робочий візит до Каролінського інституту (КІ) делегації НМУ імені О.О. Богомольця у складі ректора професора Катерини Амосової, першого проректора з науково-педагогічної роботи професора Ярослава Цехмістера, проректора з міжнародних зв’язків професора Олесі Линовицької, завідувача кафедри хірургії №4, професора Володимира Мішалова, начальника науково-дослідної частини Ph.D. Андрія Дінця. Програма візиту була підготовлена та узгоджена координатором проекту між НМУ та КІ професором Томмі Ліннé. Незважаючи на короткий термін відвідування Стокгольму, програма була насичена діловими зустрічами з адміністрацією КІ, керівництвом кафедр та відвідуванням церемонії вручення Нобелівської премії.

Під час візиту відбулися робочі зустрічі з керівництвом КІ: проректором з наукової роботи професором Андерсом Густафссоном (Anders Gustafsson), керівником програмного комітету кафедри медицини, професором Яном Остергреном (Jan Östergren).

Учасники делегації відвідали симуляційний центр, де представлені сучасні апарати для відпрацювання практичних навичок. У симуляційному центрі широко використовуються фантомні засоби, інтерактивні прилади, тренажери для відпрацювання лапароскопічних втручань, проведення ангіографії.

На базі Центру Раку (Сancer Center Karolinska) в Каролінській університетській лікарні (Солна) з керівником науково-дослідної групи “Медична генетика” кафедри онкології-патології професором Катаріною Ларссон (Catharina Larsson) та представником науково-дослідної групи “Ендокринна хірургія” кафедри молекулярної медицини та хірургії професором Яном Цеденіусом (Jan Zedenius) були обговорені результати спільного з НМУ проекту з дослідження хірургічної ендокринної патології та визначені завдання наступного етапу.

Професор Мартен Ріслінг (Mårten Risling) презентував методологічні засади навчально-методичного процесу з вивчення дисциплін “нормальна анатомія”, “гістологія” та “нейронауки”. Було продемонстровано секційний зал.

Учасники делегації відвідали нову Каролінську університетську лікарню, будівництво корпусів якої практично завершено. Під час візиту доцент кафедри медицини, котра відповідальна за навчальну роботу серед студентів-медиків та резидентів з дисципліни “кардіологія”, Анна Фрейчус (Anna Freychuss) ознайомила з роботою кардіологічного відділення та навчальним процесом. У ході зустрічей в Інституті навколишнього середовища професор Йоран Першаген (Göran Pershagen) та Олена Грузєва презентували результати дослідження шуму та забруднення повітря, а також були обговорені перспективи подальшої співпраці з НМУ. Також відбулася зустріч з випускниками НМУ – Юлією Савчук та Оксаною Горощук, які виконують докторські (PhD) дисертації в КІ.

Учасники делегації відвідали стоматологічний факультет на базі Каролінської університетської лікарні (Худінг). На зустрічі з заступником завідувача кафедри стоматології, доцентом Маргаретою Халтін (Margareta Hultin) та доцентом кафедри пародонтології Каре Бухлін (Kåre Buhlin) були обговорені подальші кроки щодо реалізації спільних освітньо-наукових проектів.

Під час зустрічі з проректором з наукової роботи професором Андерсом Густафссоном (Anders Gustafsson) було презентовано організаційну структуру, наукові здобутки КІ, головні вектори подальшого розвитку та співпраці в науковій сфері, а також подальші шляхи розвитку співпраці з НМУ. Під час обговорення були підсумовані результати попередніх та стан діючих проектів між КІ та НМУ.

Співпраця між нашими університетами триває понад 10 років. За цей час 6 випускників НМУ успішно захистили дисертаційні роботи в КІ та отримали науковий ступінь PhD. Учасниками спільних проектів опубліковано понад 40 статей в рецензованих журналах, що індексуються базами Scopus та Thomson Reuters. Наразі тривають проекти НМУ з Інститутом навколишнього середовища КІ та кафедрою онкології-патології. Спільна співпраця супроводжується проведенням тренінгів, майстер-класів, семінарів. У ході зустрічі були обговорені подальші напрямки освітньо-наукової співпраці та умови їх реалізації, подовження дії Меморандуму про співпрацю. Також Андерс Густафссон (Anders Gustafsson) підкреслив, що КІ відкритий до нових проектів, нових пропозицій з боку наукового товариства НМУ.

Відділ міжнародних зв’язків