УНІВЕРСИТЕТ ПРИДБАВ ПРАВА НА ВИКОРИСТАННЯ АНТИПЛАГІАТНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

09.11.2016

Академічна доброчесність є складовою академічної інтеграції, важливою складовою сучасного наукового світу та одним з елементів, що характеризують репутацію академічної установи. Одним з пріоритетних напрямків підтримки академічної доброчесності є профілактика плагіату, що досягається шляхом впровадження перевірки академічних текстів програмним забезпеченням, що має інструменти розпізнавання, в першу чергу, української мови, яка найчастіше застосовується при написанні текстів дисертаційних, магістерських робіт, а також наукових статей.

Науково-дослідною частиною за завданням ректора НМУ професора Катерини Амосової було проведено заходи щодо впровадження в університеті програмного забезпечення (ПЗ) для перевірки академічних текстів. Актуальним, було визначено ПЗ з наступними характеристиками: здатне виявляти приховані символи у тексті, заміну символів кирилиці латиницею, виконання аналізу на основі різних баз академічних текстів та можливість застосування закритих внутрішніх баз університеті, зокрема «Репозитарію академічних текстів НМУ імені О.О. Богомольця», що дозволяє виконати порівняння не тільки із Інтернет-ресурсами.

За цими характеристиками було здійснено електронні торги на платформі Prozorro, згідно рекомендацій Відділу державних закупівель НМУ. Дві компанії-претенденти подали свої заявки, серед яких перемогла пропозиція компанії ТОВ «Плагіат», що є представником польської компанії Strike Plagiarism.

ТОВ «Плагіат» та Strike Plagiarism представляють міжнародний бренд StrikePlagiarism.com, що працює в сфері академічної чесності з 2002 року. Компанія-переможець співпрацює з низкою вищих медичних закладів України, Казахстану, Польщі, Румунії, Азербайджану, Молдови, Німеччині, та забезпечує доступ до баз даних академічних текстів цих устанв.

В листопаді 2016 року, делегація ТОВ «Плагіат» та компанії Strike Plagiarism відвідала НМУ з офіційним візитом (О.С. Стрямець, А. Тахмазов), під час якого було проведено зустріч з першим проректором, професором Ярославом Цехмістером, проректором з наукової роботи професором Тетяною Черенько, проректором з міжнародних зв’язків Олесею Линовицькою, начальником науково-дослідної частини Андрієм Дінцем. Професор Ярослав Цехмістер та директор ТОВ «Плагіат» О.С. Стрямець підписали угоду про придбання НМУ імені О.О. Богомольця права використання антиплагіатного програмного забезпечення. Уповноваженим підрозділом з впровадження програмного забезпечення призначено Комісію з питань Етики НМУ, впровадження в рутинну роботу університету цього програмного забезпечення заплановано на другу половину листопада 2016р.

Науково-дослідна частина