УРОЧИСТІ ЗБОРИ З НАГОДИ ПОСВЯТИ ПЕРШОКУРСНИКІВ У СТУДЕНТИ

07.09.2016

7 вересня 2016 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася Урочисті збори з нагоди Посвяти першокурсників у студенти.

На захід, привітати першокурсників завітали високоповажні гості: Святійший Патріарх Київський та Всієї Руси-України Філарет; Народний депутат України, голова Комітету ВР України з питань охорони здоров’я, член Наглядової ради Університету Ольга Богомолець; Президент НАМН України, академік НАМН України Віталій Цимбалюк; член Наглядової ради університету, академік НАМН України, член-кореспондент НАН України, Любомир Пиріг; начальник Головного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» Міністерства оборони України Анатолій Казмірчук; начальник Української військово-медичної академії, полковник медичної служби Валерій Савицький; голова ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Лариса Канаровська; народний депутат України 1 скликання, кандидат медичних наук Валерій Івасюк; головний лікар НДСЛ «Охматдит» Юрій Гладуш, Народна артистка України, Лауреат Шевченківської премії, Лауреат Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки Наталія Сумська.

Відкриття свята розпочалося виконанням Державного Гімну України та підняттям Державного та Університетського прапорів, для яких цього року встановили флагштоки. Це незмінне дійство демонструє студентам важливість національної самобутності та нагадує, що з кожного з нас починається Україна. Почесне право підняти Державний прапор України було надано бійцю 25-ї аеромобільної десантної бригади, який нещодавно повернувся з зони АТО, старшому лейтенанту медичної служби, асистенту кафедри ортопедичної стоматології Університету Святославу Прохорову.

Під час урочистостей з нагоди Посвяти студентів, присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих героїв, які віддали своє життя за мир і спокій рідної країни. Студенти-першокурсники поклали квіти до Меморіалу студентам і викладачам Університету, які загинули за Перемогу в роки Другої Світової війни та пам’ятної стели Героям Небесної сотні, яку встановлено на території Університету.

Майбутніх лікарів-першокурсників привітала ректор НМУ, професор Катерина Амосова, яка наголосила на особливості свята для великої університетської родини. «Ми радіємо, що в ювілейну для нашої держави 25-ту річницю Незалежності України студентами університету стають люди для яких слова «свобода», «право вибору», «демократичні цінності» – не правові терміни, а спосіб життя. Ви навчатиметеся з сьогоднішніми героями, які своїм прикладом демонструють не лише патріотизм, а й відданість медичній справі. Ваше наполегливе навчання, щирість та відкритість стане відзеркаленням професії лікаря, яку ми по-праву називаємо найблагороднішою. Віримо, що Вам під силу здійснити найважчий подвиг – забезпечити здоров’я української нації».

На успішне навчання першокурсників поблагословив Святійший Патріарх Київський та Всієї Руси-України Філарет. «Ви обрали дуже важливу професію для людства. Кожна людина складається з душі та тіла, тому неабияке значення при лікуванні хвороб має сила духу. Я щиро радію, що така велика кількість студентів вступає в медичний університет, а це означає, що Ви себе присвячуєте служінню людям. Таке служіння – прояв великої жертовної любові», – зазначив Святійший Патріарх Київський та Всієї Руси-України Філарет.

Гості бажали першокурсникам виконати один важливий подвиг – навчатися, щоб стати найкращими лікарями, адже саме високий професіоналізм – це патріотизм перед Батьківщиною. А ще студентам розповідали про те, що справжнього лікаря характеризує доброта, любов та милосердя.

В присутності високоповажних гостей, шановних завідувачів кафедр, професорів, батьків і близьких першокурсники проголосили Урочисту обіцянку лікаря.

Нова генерація першокурсників представляє всі області України та Автономну Республіку Крим. Серед зарахованих 19 переможців Міжнародних і Всеукраїнських олімпіад та конкурсів; 330 студентів вступили з конкурсним балом від 190 до 200; 482 студенти отримали золоті та срібні медалі або дипломи медичних коледжів з відзнакою. Окрема категорія абітурієнтів, яка має державну підтримку знаходиться під особливою увагою адміністрації Університету – це члени родин учасників АТО. В цьому році на перший курс зараховано 42 таких студента.

Сьогоднішній день став святковим для 2439 майбутніх лікарів і провізорів, які вперше мали почесне право одягнути білі лікарські халати – символ професійної гідності.

Прес-центр