В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДБУЛИСЯ ЮВІЛЕЙНІ (СОРОКОВІ) ЧИТАННЯ ІМЕНІ АКАДЕМІКА О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

16.05.2018

В Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулися ювілейні (Сорокові) Читання імені О.О. Богомольця. Захід, який відбувся 15 травня 2018 року, об’єднав провідних науковців, відомих вчених та представників охорони здоров’я України, а також гостей з-за кордону. За словами в.о. ректора, професора Ярослава Цехмістера, це особлива подія для Університету, який носить ім’я славетного основоположника української школи патологічної фізіології, ендокринології і геронтології, організатора української науки, засновника перших науково-дослідних закладів медичного профілю – академіка О.О. Богомольця. А цього року, вперше в історії Читань імені О.О. Богомольця був запрошений випускник НМУ, професор Дерматології Університету Каліфорнії, який є відомим дослідником в США Сергій Грандо.

«Вчення Олександра Олександровича Богомольця є унікальними, – наголосила у вітальному слові голова комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, Народний депутат України, правнучка вченого Ольга Богомолець, – він був людиною, яка дивилася в майбутнє на століття вперед. Ті фундаментальні ідеї, які він заклав є дійсними і сьогодні. Прикро, що в державі не створюються умови для того, щоб наші вітчизняні вчені могли мати такі матеріальні, фізичні умови аби заради держави створювати системи консервації крові, а мало хто знає, що саме Олександр Богомолець був автором ідеї консервації крові – в 1937 році на виставці в Парижі отримав Золоту медаль за першу банку консервованої крові у світі. Сподіваюсь, що спільними діями ми зможемо добитися введення обов’язкового медичного страхування і фінансування науки, без якої не можна говорити про її правдиву незалежність і безпеку для громадян», – зауважила Ольга Богомолець.

Цього року на заході відбулася презентація доповіді професора Дерматології Університету Каліфорнії, США Сергія Грандо «Біологічна роль нейротрансмітера ацетилхоліну поза нервовою системою». Як зауважив директор інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, академік НАН та НАМН України Сергій Комісаренко, саме Сергій Грандо поєднав речі, які раніше вважалися непоєднуваними – дерматологію і імунологію, одні з найважливіших систем в організмі людини. У доповіді вчений продемонстрував наукові дослідження за останні 18 років, де вивчав біологічні та фізіологічні процеси, які регулюють цілісність шкіри, рух і прикріплення її клітин, адже найважливіше питання, яке він розглядав в своїх дослідах – зрозуміти як допомогти хворим з аутоімунним захворюванням шкіри, яке називається пухирчатка. За участь в Сорокових Читаннях та унікальні результати представленого в доповіді дослідження, вчений Сергій Грандо був нагороджений почесним дипломом учасника Читань імені академіка О.О. Богомольця.

Прес-центр