V З’ЇЗД УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЧЕРЕПНО-ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИХ ХІРУРГІВ

15.05.2017

12 травня 2017 року в Стоматологічному медичному центрі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся V З’їзд Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів, присвячений 100-літтю з дня народження щелепно-лицевого хірурга, ветерана ВВВ Аржанцева Павла Захаровича та 100-літтю з дня народження всесвітньо відомого засновника черепно-лицевої хірургії Поля Тесьє. Захід відбувся за підтримки Національної академії медичних наук України, ректора НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондента НАМН України, професора Катерини Амосової та адміністрації Університету.

Учасників та гостей заходу привітали: в.о. президента, віце-президент НАМН України, директор ДУ «Інститут отоларингології імені О.С. Коломійченка» академік Заболотний Д.І., який відмітив щоденну нелегку працю щелепно-лицевих хірургів та акцентував на моменті співпраці та міжгалузевій інтеграції у лікуванні пацієнтів з патологією голови та шиї. Також до аудиторії звернулися голова Оргкомітету, президент УАЧЩЛХ, член-кореспондент НАМН України Маланчук В.О.; декан стоматологічного факультету, професор Біденко Н.В.; донька професора Аржанцева, лікар-травматолог доцент Тетяна Павлівна.

Захід відвідали близько 200 осіб: колеги з кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, кафедри морфології людини Білоруського державного медичного університету та кафедри факультетської хірургічної стоматології Першого МДМУ імені І.М. Сєчєнова, військові щелепно-лицеві хірурги Військово-медичного клінічного центру Південного регіону (м. Одеса), представники кафедр з Одеси, Полтави, Львова, Харкова, професор ВДМУ імені М.І. Пирогова Шувалов С.М. та професор БДМУ Бабов В.Д., молоді науковці, практикуючі лікарі (м. Херсон), клінічні ординатори, студенти 3-5 курсів стоматологічного факультету.

Тематика доповідей охопила коло актуальних питань щелепно-лицевої хірургії, зокрема, питання історії розвитку фаху в світі, стану військової стоматології в Україні (полковник, проф. Ліхота А.М., д.мед.н., полковник Коваленко В.В.) та особливостей надання медичної допомоги в госпіталях АТО та прифронтової зони (проф. Бабов Е.Д., к.мед.н., підполковник Кулібаба О.В.); реабілітація пацієнтів з встановленням дентальних імплантатів та особливостей їх біомеханіки (проф. Левандовський Р.А.), оперативних підходів та методик в пластичній хірургії обличчя (проф. Мосейко В.В.), лікування осколкових переломів нижньої щелепи, гормональної патології органів очниці, гемангіом обличчя, кісткової реконструктивної та передпротезної хірургії.
За матеріалами та науковими публікаціями було видано збірник тез. Даний захід став продовженням тематичних конференцій кафедри пам’яті Вчителів, хірургів-новаторів вітчизняного та світового масштабу.

В холі на першому поверсі працювала виставка наукових робіт кафедри – серед експозиції було представлено близько 17 примірників. Також відбулася презентація нової для України системи дентальних імплантатів SGS Dental Ukraine (Швейцарія – Угорщина – Німеччина – Україна).

Присутні студенти високо оцінили роботу V З’їзду УАЧЩЛХ і підтримали зусилля Університету і кафедри в підвищенні якості навчання, впровадження сучасних методів діагностики та лікування хірургічних захворювань тканин ЩЛД. Вони отримали сертифікат учасників та висловили бажання в подальшому проводити такі наукові заходи в стінах Університету.

Деканат стоматологічного факультету