VІ РЕСПУБЛІКАНСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ “ДЕКАБРЬСКИЕ ЧТЕНИЯ. ИНФЕКЦИИ В МЕДИЦИНЕ-2016”

22.12.2016

З 1 по 2 грудня 2016 року у Гомельському державному медичному університеті, м. Гомель (Білорусія) відбулася VI Республіканська науково-практична конференція з міжнародною участю студентів та молодих вчених «Декабрьские чтения. Инфекции в медицине – 2016».
Студенти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь в секційному засіданні «Інфекційні хвороби», в якому виступили 17 студентів із Мінська, Гомеля та Києва.

Присутні секційного засідання мали можливість прослухати лекції декана медико-діагностичного факультету, професора кафедри інфекційних хвороб УО «ГомГМУ» В.М. Міцури, тема доповіді: «Сучасні можливості противірусної терапії HCV- інфекції» та асистента кафедри інфекційних хвороб О.Л. Тумаш на тему: «Актуальні питання ВІЛ-інфекції та опортуністичних захворювань», після чого розпочалися студентські виступи. Достатньо різноманітними та актуальними були теми студентських доповідей, обговорено питання імунізації різних клінічних груп населення, вакцинопрофілактики сезонного грипу в організованих колективах, особливості перебігу кашлюку, менінгіту у дітей, клініко-морфологічні особливості цирозу печінки різної етіології та терапії хронічних вірусних гепатитів, проаналізовані особливості епідемічного процесу ротавірусної інфекції в Республіці Білорусь.

Король Інна, студентка 5 курсу медичного факультету №3 виборола 2 місце на VI Республіканській науково-практичній конференції з міжнародною участю студентів та молодих вчених «Декабрьские чтения. Инфекции в медицине – 2016». Студенти медичного факультету №3 Університету представили наступні доповіді:

1) Король Інна, студентка 5 курсу, темп роботи: “Особливості клінічної картини кашлюку сезону 2015 року у дітей раннього віку”, науковий керівник: д.мед.н., професор кафедри дитячих інфекційних хвороб О.В. Виговська. Студентка провела ретроспективний аналіз 123 історій хвороби дітей, хворих на кашлюк, які впродовж 2015 року знаходились на стаціонарному лікуванні в міській дитячій клінічній інфекційній лікарні м. Києва (КМДКІЛ), серед них 53 особи (43%) у віці до 1 року життя, в результаті досліджень отримала дані: захворюваність на кашлюк дітей раннього віку становить 43% серед усіх госпіталізованих дітей, в клінічній картині переважали кашель із репризами(100%), на фоні нормальної (47,2%) та субфебрильної (52,8%) температури, серед проявів кашлюку апное займає досить малу частку 7,5 % (4 особи), серологічним методом – виявлення IgM до Bordetela pertussis діагноз кашлюку було підтверджено лише в 31% пацієнтів, зміни в загальному аналізі крові, характерні для кашлюку, у вигляді лейкоцитозу, лімфоцитозу, нормального значення ШЗЕ виявляють лише у 20,7% обстежених дітей.

2) Ковалюх Ірина, студенка 5 курсу, тема роботи: “Особливості клінічного перебігу менінгіту у дітей перших трьох років життя”, науковий керівник: д.мед.н., професор кафедри дитячих інфекційних хвороб О.В. Виговська. Студентка провела аналіз 73 випадків захворювань на гнійний менінгіт у дітей перших трьох років життя, у результаті роботи зробила висновок про те, що у 55% дітей не вдалося з’ясувати етіологію гнійного менінгіту, у 33% – етіологічний чинник – менінгокок. Переважає тяжкий перебіг захворювання (85%) і ускладнений (75%), серед клінічних проявів переважали загальномозковий та загальноінфекційний синдром.

3) Ткачук Ольга, студентка 6 курсу, тема роботи: “Зміни з боку гепатобіліарної системи при різних клінічних формах ЕБВ інфекції у дітей”, науковий керівник: д.мед.н., професор кафедри дитячих інфекційних хвороб О.В. Виговська. У роботі проведений ретроспективний аналіз 69 історій хвороб у хворих з герпесвірусними захворюваннями 4 та 5 типу, у результаті проведених досліджень було встановлено, що у 60,9% герпесвірусні захворювання перебігають із ураженням печінки, ризик виникнення гепатиту вищий при персистуючій формі ЕБВ інфекції (66,7%), нижчий при ізольованій ЕБВ-інфекції (40,7%), найчастішими скаргами пацієнтів, що поступали в клініку стали: зниження апетиту (62%), нудота (50%), біль в животі (22%), біль в правому підребер’ї (15%), жовтяниця (6%). Всі зміни функціонального стану гепатобіліарної системи як при гострій формі Епштейн-Барр вірусної інфекції у вигляді інфекційного мононуклеозу, так і при персистуючій формі ЕБВ-інфекції потребують корекції.

Достатньо насиченою виявилася культурна програма конференції: студенти відвідали картинну галерею імені Г.Х. Ващенко, “Гомельский дворцово-парковый ансамбль”, мали можливість прогулятися вулицями міста.

Деканат медичного факультету №3
Відділ міжнародних зв`язків,
Відділ наукової роботи студентів СНТ імені О.А. Киселя
Кафедра дитячих інфекційних хвороб