В РАМКАХ ПРОВЕДЕННЯ ТИЖНЯ МОЗКУ В УКРАЇНІ ВІДБУЛАСЯ ЛЕКЦІЯ «ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ»

29.03.2017

16 березня 2017 року у колонній залі КМДА відбулася лекція декана медичного факультету №3, професора Оксани Виговської на тему: «Інфекційні захворювання нервової системи у дітей. Випадки з практики» для студентів НМУ імені О.О. Богомольця, інтернів та практикуючих лікарів.

Лекція ввійшла в програму проведення Тижня мозку в Україні (Brain Awareness Week Ukraine), який проходив з 13 по 19 березня 2017 року. Актуальність лекції визначена широким розповсюдженням інфекційних захворювань нервової системи у дітей, збільшенням росту захворюваності та летальності від цієї патології за останні роки і необхідністю сформувати сучасні уявлення про ранню діагностику нейроінфекцій, стратегічну тактику етіологічної та патогенетичної терапії інфекційних захворювань ЦНС.

Інфекційні захворювання нервової системи — особливий розділ клінічної медицини. Різноманітність форм, тяжкість перебігу, можливість несприятливого кінця при нейроінфекціях потребують від лікаря екстреної діагностики і невідкладної терапії. Перебіг інфекційних захворювань нервової системи різний. Іноді він буває блискавичним і призводить до смертельного результату в перші години або добу хвороби. Іноді захворювання може мати затяжний, хронічний перебіг навіть через значний термін після дії збудника. Інфекційні захворювання нервової системи часто призводять до стійких порушень слуху, зору, мови, інтелекту.
Первинна клінічна діагностика нейроінфекцій здійснюється, як правило, лікарями загального профілю, лікарями-педіатрами, отже, від їхньої компетенції залежить доля хворого. Практикуючим та майбутнім лікарям потрібна інформація про стратегічні принципи етіологічної діагностики і терапії, практичні рекомендації щодо до госпітальної тактики ведення хворого.

Лектор зробила акцент на клініко-діагностичних особливостях менінгітів різної етіології, вірусних енцефалітів, ураженні нервової системи при TORCH-інфекціях у дітей, питаннях сучасної діагностики та підходам до лікування. Презентація лекції містила наглядний матеріал, виписки з історій хвороб дітей із нейроінфекціями, МРТ знімки, фотографії пацієнтів.
Після лекції присутні отримати відповіді на всі запитання, велику кількість яких ставили практикуючі лікарі-педіатри та лікарі-неврологи.

Довідково: Brain Awareness Week (BAW) – всесвітня науково-популярна кампанія, яка привертає увагу суспільства до досліджень у галузі нейронаук і вивчення мозку. Організована і проводиться щорічно з 1995 року Federation of European Neuroscience Societies (FENS) і The Dana Foundation. Brain Awareness Week Ukraine в Україні був організований командою, яка складається зі студентів та інтернів НМУ імені О.О. Богомольця M-Gate, спільно з Моя наука. В заходах, які відбулися протягом тижня взяли участь понад 20 організаторів, координаторів, волонтерів, 1500 людей відвідали 16 лекцій, 5 майстер-класів, 3 семінари, «Інтелектуальні ігри», «нервові» Дні науки.

Деканат медичного факультету №3
Кафедра дитячих інфекційних хвороб