ВІДБУЛАСЯ ЛЕКЦІЯ ВИПУСКНИКА НМУ, ВІДОМОГО ЛІКАРЯ-ДЕРМАТОЛОГА З США – СЕРГІЯ ГРАНДО

17.10.2017

13 жовтня 2017 року в морфологічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася зустріч професора кафедри дерматології, біохімії Університету Каліфорнії в Ірвайні (США) Сергія Грандо з університетською спільнотою.

За словами ректора Національного медичного університету О.О.Богомольця, професора Катерини Амосової, вже стало гарною традицією у стінах університету зустрічати відомих вчених, наукові доробки, яких здобули всесвітнє визнання. «Сьогодні ми раді вітати в нашій історичній аудиторії випускника Київського медичного інституту Сергія Грандо, який  є професором дерматології Університету Каліфорнії.  Розпочавши свій шлях в медицині з Київського медичного інституту, він зробив зіркову кар’єру в США, дослідження якого дали змогу отримати нові методи лікування тяжких захворювань в дерматології. Наш гість є членом Американської академії дерматології, заступником голови Дерматологічної асоціації Каліфорнії, а також нагороджений Республіканською партією США та Національним комітетом Конгресу золотою медаллю імені Рональда Рейгана», –зазначила ректор Катерина Амосова.

Професор Сергій Грандо поділився з присутніми фактами зі свого професійного життя – як стати в США успішним лікарем, науковцем та академічним фахівцем. У 1980 році закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту, після закінчення якого захистив кандидатську дисертацію та працював викладачем кафедри дерматології і створив на її клінічній базі відділ імунодерматології, застосовував нові методи лікування тяжких форм автоімунних міхурникових дерматозів. У 1989 році захистив докторську дисертацію на тему «Вульгарний міхурник і бульозний пемфігоїд: імунопатогенез та індивідуалізована терапія хворих». Своїми високими досягненнями в науковій роботі, які і відкрили дорогу до США завдячує своїм вчителям: професору Борису Глухенькому, Георгію Дранніку, Володимиру Коляденко. Сергій Грандо зобов’язаний їм не тільки знаннями, але і дуже успішною кар’єрою. І в 1991 році переїхав до м.Мінеаполіс (США). «Я потрапив в США вже зрілим асистентом кафедри і відразу отримав посаду доцента, а потім через декілька років переїхав до Каліфорнії і отримав посаду професора. В цей час мені було 39 років. Зараз мій індекс Гірша 53 і це середній рівень вченого, якого запрошують стати академіком (National Academy of Science). Вчений в Америці визначається не тільки кількістю публікацій, а й реальними дослідженнями. За 25 років роботи в США, в загальній сумі, я отримав понад 12 млн доларів на гранти, що і дозволило мені займатися дослідженнями», – розповів Сергій Грандо.

Для того, щоб отримати диплом і стати лікарем в США потрібно пройти дуже важкий шлях. Починаючи з другого року навчання, американські студенти готуються до вступу до резидентури, впродовж якої вони працюють на профільних спеціальностях під наглядом старших лікарів.  Необхідною умовою для успішного завершення навчання є складання іспитів Step 1, Step 2 і Step 3  (United States Medical Licensing Examination). «У Києві нас вчили, що Інститут для того, щоб навчити читати книгу, а вже далі ви будете її читати все своє життя. А в США все навпаки, на момент здачі останнього іспиту ви повинні стати роботом, який потрапляє точно в ціль. У США існує “стандарт медичної допомоги” (Standart of Care), тобто пацієнт може отримати одне і теж вирішення питання з точки зору методики лікування і призначення препаратів. Лікар в будь-якій частині США повинен практикувати одну і ту ж медицину».

На завершення зустрічі, яка викликали жваву дискусію серед студентів, Сергій Грандо відповів на усі запитання.

Прес-центр