ВІДБУЛАСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З ЕКОЛОГІЧНИХ ТА ГІГІЄНІЧНИХ ПРОБЛЕМ СФЕРИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ

17.05.2018

Збереження здоров’я населення, стабілізація і поліпшення стану навколишнього природного середовища України є одними з найважливіших цілей вітчизняної та світової спільноти на підтримку дій в інтересах здоров’я і благополуччя. Про це говорили 16 травня 2018 року науковці і фахівці з усієї України та з-за кордону під час Науково-практичної конференції “Екологічні та гігієнічні проблеми сфери життєдіяльності людини”, яка відбулася на базі Інституту гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Проведення заходу стало можливим завдяки підтримці адміністрації Університету. Як наголосив проректор з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професор Олександр Никитюк, Інститут гігієни та екології НМУ – унікальний заклад, який сьогодні розвиває і нарощує свої можливості за підтримки ректора Катерини Амосової та Вченої ради Університету. Дослідження, які проводять фахівці НМУ дозволяють зберегти здоров’я та забезпечити повноцінне життя людей за умов сучасного застосування хімічних речовин у сільському господарстві, на виробництві та побуті. Сьогодні, присутність на конференції закордонних колег – замовників досліджень з Франції, Німеччини, Швейцарії, Індії, США це яскрава демонстрація фаховості співробітників Інституту гігієни і екології, які досліджують сучасні екологічні проблеми, створюють науково обґрунтовані концепції підвищення екологічної безпеки країни та сприяють популяризації науково-дослідної діяльності.

Привітав учасників конференції перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. Він зауважив, що здоров’я населення та безпечне середовище життєдіяльності людини є найбільшими цінностями та необхідними умовами для розвитку суспільства та країни в цілому. «Дослідження питань формування сучасних стратегій створення безпечного середовища, в якому увага буде приділена проблемам профілактики захворювань, які безпосередньо пов’язані з ростом рівня урбанізації суспільства, є пріоритетними завданнями наукових досліджень фахівців Інституту гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Розробка сучасної методології гігієнічної та екологічної оцінки факторів ризику фізичної, хімічної і біологічної природи допоможе зменшити негативний вплив на здоров’я людини та зменшить ризик розвитку захворювань, пов’язаних із забрудненням довкілля. Тож, сподіваюсь, ваші плідні обговорення з урахуванням найактуальніших наукових досліджень стануть щорічними, а результати напрацювання та рішення дозволять покращити життя містян», – підсумував Микола Поворозник.

Директор Інституту гігієни та екології Сергій Омельчук вважає, що пріоритетним завданням конференції є обмін досягненнями, плідна дискусія та влучні зауваження від споріднених інститутів з якими НМУ співпрацює в цьому напрямку. «Як результат конференції ми хочемо напрацювати нові підходи до оцінки екологічної ситуації, прийняти рішення спрямовані на формування міждисциплінарних багаторівневих зв’язків екології та профілактичної медицини. Нагадаю, що після ліквідації санітарно-гігієнічної служби виник цілий ряд проблем з контролем за станом об’єктів навколишнього середовища, з нормуванням факторів, які треба вирішувати, а збереження здоров’я населення – наше найважливіше завдання», – підкреслив Сергій Омельчук.

Учасники конференції, які представляли дослідні центри України, вищі медичні навчальні заклади України та іноземні компанії (серед яких і DuPont International Operations Sarl) обговорили основи еколого-гігієнічних взаємин, направлених на зміцнення здоров’я людини через його соціальні детермінанти, включаючи не лише питання харчування, способу життя, профілактики інфекційних і неінфекційних хвороб але й задоволення його соціальних, культурних та інформаційних потреб та активізація роботи з питань розвитку нормативно-правового забезпечення у системі громадського здоров’я.

Прес-центр

https://www.youtube.com/watch?v=RsNAlAL2Ixs&feature=youtu.be