ВІЗИТ ПРОФЕСОРА ТОБІАСА КЕКА ДО НМУ (М. ЛЮБЕК, НІМЕЧЧИНА)

06.10.2017

4 жовтня 2017 року відбулася зустріч професора Тобіаса Кека з адміністрацією Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Професор Кек – доктор медичних наук, спеціаліст в галузі вісцеральної хірургії (хірургії травного тракту), директор Хірургічної клініки в Університетському комплексі клінік землі Шлезвіг-Гольштайн, Кампус Любек. З 2010 року професор є членом Європейської ради з хірургічної онкології. Тобіас Кек – провідний спеціаліст з лапароскопічної хірургії підшлункової залози. Під час візиту до НМУ професор Кек зустрівся з ректором професором Катериною Амосовою, першим проректором з науково-педагогічної роботи, професором Ярославом Цехмістером та проректором з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професором Олесею Линовицькою. На зустрічі були присутні представники кафедри загальної хірургії №1 НМУ – завідувач кафедри, професор Олексій Дронов та доцент Сергій Земсков – котрі вже тривалий час співпрацюють з проф. Кеком, а також начальник відділу міжнародних зв’язків Ганна Малунова.

У ході перемовин проф. Тобіас Кек представив Університет м. Любек, у якому він працює, ознайомив з його структурою та основними напрямками діяльності. Проф. Кек наголосив, що в Університеті м. Любек, окрім медичного факультету, є також факультет медичних технологій, який має потужні науково-дослідні напрацювання. Так, наприклад, в Університеті м. Любек розроблена спеціальна база даних, де зберігаються описи всіх клінічних випадків тотальної панкреатектомії. Проф. Кек зауважив, що створення такої бази даних починалось як національний проект, однак з часом він став міжнародним, оскільки до нього постійно долучаються партнери з інших країн. З питань тотальної панкреатектомії проф. Кек вже тривалий час співпрацює зі співробітниками кафедри загальної хірургії №1 НМУ, зокрема, з доц. Сергієм Земсковим. Проф. Тобіас Кек зауважив, що наразі це співробітництво у межах невеликого проекту, однак Університет м. Любек запрошує НМУ до ширшої співпраці. Проф. Катерина Амосова наголосила, що НМУ дуже зацікавлений у співпраці з Університетом м. Любек. Зокрема, ректор зазначила, що партнерство НМУ та Університету м. Любек може стосуватись спільної участі у програмах міжнародної академічної мобільності для студентів та співробітників (напр., Erasmus +) та роботи над спільними науковими проектами. Проф. Кек підтримав такі пропозиції нашого ректора та додав, що Університет м. Любек буде радий прийняти науково-педагогічних працівників НМУ для ознайомлення з діяльністю університету та студентів для проходження стажування в університетській клініці. Наприкінці зустрічі сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

Після зустрічі з адміністрацією Університету, в морфологічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Тобіас Кек прочитав лекцію для студентів та співробітників на тему «Нові підходи в хірургії підшлункової залози». Професор Тобіас Кек в рік робить понад 120 операцій і 60 % з них лапараскопічно, 40% пацієнтів – це онкохворі. Під час лекції професор також особливу увагу звернув на лікування пацієнтів з діагнозом «рак підшлункової залози». Він зауважив, що не варто очікувати та затягувати лікування, роблячи біопсію, а потрібно терміново оперувати. Тема настільки зацікавила слухачів, що вони взяли активну участь в обговоренні, а також запитували професора про медикаменти, які використовують в Німеччині для блокування поширення ракових клітин, післяопераційний період та діагностику.

Відділ міжнародних зв’язків
Кафедра загальної хірургії №1